Menu Sluiten

Konijnenziektes

Hier zijn enkele veel voorkomende ziektes en problemen bij konijnen die voorkomen kunnen worden door ervoor te zorgen dat je begrijpt wat een gezond konijn nodig heeft en de subtiele symptomen die je kunnen vertellen dat je konijn ziek is. Konijnen zijn prachtige gedomesticeerde huisdieren, maar men moet niet vergeten dat ze zeer nauw verwant zijn aan wilde konijnen, en als zodanig symptomen van ziekte zullen verbergen totdat ze zeer onwel zijn, omdat dit ze gemakkelijke prooi zou maken in de natuur. We moedigen je aan om jouw huisdier te observeren, een correct dieet te volgen, up-to-date vaccinaties uit te voeren en regelmatige gezondheidscontroles uit te voeren om ervoor te zorgen dat je de eerste symptomen van konijnenziektes kunt herkennen en om te voorkomen dat er ziekten ontstaan.

Konijnenziekte – Zwellingen

Zwellingen is een konijnenziekte die regelmatig voorkomt. Deze zwellingen kunnen het gevolg zijn van abcessen – die vooral rond het hoofd voorkomen – of van tumoren. In de meeste gevallen verschijnen abcessen en tumoren geleidelijk aan in de loop van weken. Maar je kunt ze pas herkennen als ze een bepaalde grootte hebben bereikt. Als je ongewone knobbels of bulten op je konijn hekrent, moet je zo snel mogelijk contact opnemen met je dierenarts om te voorkomen dat de konijnenziekte erger wordt.

Konijnenziekte – Evenwichtsverlies of kanteling van het hoofd

Het kantelen van het hoofd wordt vaak veroorzaakt door bacteriële infecties van het midden- en binnenoor of infecties van de hersenen. Een andere veel voorkomende oorzaak is de parasiet Encephalitozoon cuniculi, die een belangrijke oorzaak van de konijnenziekte is en af en toe kan overgaan op de mens. Als een konijn eenmaal deze konijnenziekte heeft geeft het besmettelijke sporen in zijn urine af. Overdracht op een ander konijn vindt plaats door het eten van deze sporen in besmet voedsel en water. Als je konijn is aangetast is door deze ziekte kan het moeite hebben om op te staan en zijn kop kan voortdurend in één richting cirkelen. Dit zijn symptomen die goed zelf te herkennen zijn. Konijnen met deze konijnenziekte moeten zo stil mogelijk worden gehouden met gedimde verlichting om zelfverwonding te voorkomen.

Hierbij een link naar gezondheidsmiddelen voor konijnen op bol.com

konijnenziektes

Konijnenziekte – Verlies van eetlust

Verlies van eetlust kan geleidelijk of plotseling gebeuren en kan gepaard gaan met een andee konijnenziekte, buikpijn of zwelling, slijm in plaats van uitwerpselen, of verhoogde speekselvorming en dribbelende en natte vacht rond de mond. Hoewel het verlies van eetlust geen specifiek symptoom is voor één ziekte, kan het ernstig zijn omdat het kan leiden tot een gebrek aan darmbewegingen, ook wel bekend als darmstasis. Dit kan op zijn beurt leiden tot het ontstaan van een schok als gevolg van bacteriële vergiftigingen. Elk konijn dat meer dan vier tot zes uur niet eet, moet door een dierenarts gecheckt worden op konijnenziektes.

Konijnenziekte – Myxomatose

Myxomatose is een konijnenziekte dat ook regelmatig voorkomt. Myxomatose is een virus dat zich verspreidt door het bijten van insecten, waaronder vlooien en muggen. Het veroorzaakt een geleidelijke zwelling van het gebied rond de ogen, oren, anus en genitaliën en kan dodelijk zijn. Je moet je konijn altijd laten vaccineren door jouw dierenarts om besmetting te voorkomen. Maar als je toch een van de genoemde symptomen herkent, dan moet je direct naar de dierenarts gaan. Behandeling tegen de konijnenziekte myxomatose is mogelijk maar het is veel beter om je konijn preventief te laten vaccineren.

Konijn virale hemorragische ziekte

RVHD is een virus dat zich verspreidt tussen konijnen door direct en indirect contact, zoals besmet voer. Er zijn twee stammen van de konijnenziekte – RVHD1, die sinds de jaren tachtig in Nederland voorkomt, en de meer recentelijk ontdekte RVHD2. Bij niet-gevaccineerde konijnen is het dodelijk en soms zijn er geen waarschuwingssignalen. Bij konijnen die de eerste paar dagen na de infectie overleven wordt vaak diarree met bloed gezien. Dit is geen fijne konijnenziekte en hier geldt ook dat het belangrijk is dat je probeert te voorkomen met vaccinaties dat jouw konijn aan deze konijnenziekte lijdt. Hierbij een link naar gezondheidsmiddelen voor konijnen op bol.com

Meer tips over het bestrijden van wormen vind je op BestrijdenvanOngedierte.nl.