Menu Sluiten

Konijnenvoer

Konijnen hebben konijnenvoer nodig. Net als mensen, genieten konijntjes van een goede maaltijd. Een lekkere mix van hooi, groenten, korrels en vers water maakt jouw konijn gelukkig en gezond. Wat moet een konijntje eten? In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, moeten konijnen meer eten dan alleen maar wortelen en sla. Ze hebben een evenwichtig dieet nodig van hooi, verse groenten en fruit, en pellets. Konijnen hebben een zeer gevoelig spijsverteringskanaal, dus de overgang naar hooi of pellets, of de introductie van nieuwe groenten en fruit in het konijnenvoer, moet geleidelijk worden gedaan om het systeem van het konijn rustig aan te passen.

Hooi als konijnenvoer

Vers hooi moet het grootste deel van het dieet van je konijn uitmaken en moet te allen tijde beschikbaar zijn als voer voor je konijn. Volwassen konijnen kunnen gras en haverhooi eten, terwijl jongere konijnen luzerne moeten krijgen. Hooi is belangrijk voor konijnen omdat het de essentiële vezels levert die nodig zijn voor een goede spijsvertering en het helpt de tanden van een konijn (die voortdurend groeien) te slijten voor een goede tandheelkundige gezondheid. Het plaatsen van hooi aan een uiteinde van een kattenbak zal ook het gebruik van de kattenbak stimuleren, omdat konijnen de neiging hebben om hooi en poep te eten op hetzelfde moment. Zorg er bij de keuze van het konijnenvoer en hooi voor dat het er fris uitziet en ruikt.

Geschikt hooi bestellen

Kies bij het bestellen van hooi geen hooi dat er bruin of beschimmeld uitziet of dat niet meer naar vers gemaaid gras ruikt. Daarnaast is het handig om wanneer je niet zoveel hooi een kleinere zak, bijvoorbeeld van 3kg of 5kg te bestellen zodat het hooi vers blijft. Bewaar hooi op een droge plaats in een bak die luchtstroom mogelijk maakt om te voorkomen dat het beschimmeld raakt. Het kopen van hooi als konijnenvoer in bulk van een lokale boer is vaak veel voordeliger dan het kopen van zakken bij een dierenwinkel. De prijs van hooi verschilt per dierenwinkel en per hoeveel je koopt. Een zak van 10kg is uiteindelijk goedkoper dan een zak van 3kg of 5kg. In de dierenwinkel zijn verschillende merken hooi te koop die bijvoorbeeld gemengde hooi verkopen met stro of merken met aanbiedingen. Het belangrijkste waar je rekening mee moet houden met het bestellen van hooi als konijnenvoer is dat er niet te veel dingen in bijgevoegd zijn.

konijnenvoer

Groenten als konijnenvoer

Een gevarieerd assortiment aan groenten moet deel uitmaken van het dagelijkse konijnenvoer voor jouw konijn. Zoek bij het kiezen van groenten naar iets vers en vrij van pesticiden. Was je groenten altijd grondig voordat je ze aan je konijn voert. Voer nieuwe groenten in kleine hoeveelheden zodat je kunt beoordelen of jouw konijn er goed op reageert. Geef konijnen niet de bladeren van kamerplanten, omdat veel van deze bladeren giftig zijn voor konijnen.

Water voor je konijn

Naast konijnenvoer heeft je konijn ook water nodig. Zoet water moet altijd beschikbaar zijn voor jouw konijn. Als je een kooi hebt, is een hangende waterfles een prima optie. Konijnen drinken ook uit een waterbak. Waterflessen zijn niet gemakkelijk schoon te maken en kunnen moeilijk te gebruiken zijn voor konijnen, dus schalen zijn beter. Een zware keramische kom is ideaal, omdat deze niet gemakkelijk omvalt. Op een warme dag kan je een ijsblokje of twee in je konijnenwaterbakje laten vallen. Het waterreservoir moet om de paar dagen met water en zeep worden schoongemaakt. Door water te drinken kunnen konijnen het konijnenvoer beter verwerken.

Biks als konijnenvoer

Biks is een goed konijnenvoer mits het vers is. Wanneer je niet verse biks aan je konijn geeft is de kans groot dat je konijn zijn neus hiervoor ophaalt. Kijk of er biks is met veel vezels en weinig proteïnen. Je moet de inname van het biks van je konijn beperken naarmate hij/zij ouder wordt. Biks met een hoog eiwitgehalte kunnen leiden tot overgewicht en andere gezondheidsproblemen bij konijnen. Geef geen biks met “traktaties” gemengd (gedroogde maïs, etc.). Deze additieven zijn nooit gezond voor konijnen en kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken. Biks is te bestellen, gemengd als konijnenvoer of alleen biks, in zakken die variëren van 3kg, 5kg en 10kg. Het biks als konijnenvoer is in zakken van 10kg vaak in de aanbieding.

Traktaties en konijnenvoer

Konijnenvoer moet de basis zijn van het dieet van jouw konijn. Iedereen houdt af en toe van een traktatie, maar om de gezondheid van jouw konijnen te waarborgen moeten ze slechts af en toe worden gegeven. Geef je konijnen niet te veel koolhydraten zoals brood, crackers, pasta, koekjes, chips of cornflakes. Hoewel ze konijnvriendelijk gemerkt zijn, hebben veel commercieel verkochte konijnenvleesproducten een hoog vet- en suikergehalte, zoals yoghurtchips, en moeten ze niet worden gegeven. Geef nooit chocolade aan je konijn omdat het giftig is voor konijnen. Fruit is de beste optie voor een traktatie, maar ook hiermee moet het alleen in kleine hoeveelheden gegeven worden vanwege het suikergehalte. Probeer biologisch fruit te kopen waarvan we weten dat het vrij is van pesticiden. Zorg er net als bij groenten voor dat ze grondig worden gewassen. Soms is het mogelijk om traktaties bij jouw konijnenvoer te krijgen als aanbieding.

Konijnenvoer bestellen

Wil je zelf konijnenvoer bestellen? Bekijk dan deze pagina op Bol.com voor de aanbiedingen van konijnenvoer en de traktaties.