Menu Sluiten

Voerbak konijnen

Voordat je een voerbak voor je konijn kiest, helpt het om na te denken over wat je konijn gaat eten en hoe je konijn dit eten naar binnen krijgt. Konijnen brengen natuurlijk veel van hun tijd door met eten; in het wild zijn ze uren bezig met het grazen in het hoge en wilde gras. De manier waarop je jouw konijntje van voedsel voorziet kan een grote invloed hebben op hun welzijn. Door voedsel te gebruiken om natuurlijk gedrag zoals het grazen in het gras aan te moedigen, help je bijvoorbeeld het lichaam van je konijn fit te houden en hun hersenen actief te houden. Hierom moet je goed nadenken over wat voor voerbak je voor jouw konijn wilt kopen.

Eetbakje konijn

Een voerbak in de vorm van een kommetje is een van de eerste dingen die de meeste eigenaren kopen bij het uitrusten van hun nieuwe konijnenkooi. Er is genoeg om uit te kiezen – Elke plastic of keramisch eetbakje werkt en je kunt een breed scala aan ontwerpen vinden. Zo kan je de eetbakjes in verschillende vormen en maten vinden, groot of klein en kun je bijna elke kleur eet bak kopen. Je kan zelfs een eetbakje kopen waar de naam van jouw konijn op staat zodat je de voerbak met de naam helemaal kunt personaliseren. Hier op Bol.com kan je alle verschillende mogelijkheden en opties bekijken voor de voerbak voor je konijn.

Grootte voerbak konijn

Konijnen hebben maar een zeer beperkte hoeveelheid korrels en ander eten nodig en het is goed om hierover na te denken wanneer je een voerbak voor je konijn gaat kopen. De meeste konijnenvoerbakken kunnen meerdere malen de hoeveelheid korrels bevatten die een konijn moet eten, dus geen te grote kom zodat jouw konijn zich niet helemaal vol kan eten. Overgewicht is een grote risico factor voor konijnen waardoor het dus belangrijk is dat de voerbak van jouw konijn niet te groot is. Mocht je een grote voerbak hebben gekocht en hier geen vervangende voerbak voor kan kopen dan is het verstandig om de voerbak niet helemaal te vullen.

voerbak konijnen

Automatisch voedsel

Het nadeel van een voerbak is dat ze alles heel gemakkelijk maken voor je konijn; het eten staat op precies dezelfde plek en het vergt geen moeite om het te verkrijgen. Het natuurlijke element van eten zoeken wat konijnen in het wild hebben wordt niet gestimuleerd. Dit kan ervoor zorgen dat jouw konijn niet zo fit is. In plaats van het eten van jouw konijn in een schaaltje te stoppen, zijn er een aantal producten die het konijn aanmoedigen om wat meer moeite te doen voor de maaltijden. Voor droogvoer is een traktatiebal uitstekend. Deze moedigen jouw konijn aan om voor zijn eten te werken, zijn hersenen en lichaam te trainen, door ze te laten duwen en een holle bal te manipuleren om er voedsel uit te laten vallen. Dit is een betere manier van je konijn voeden in plaats van met een voerbak.

Voedseldispenser konijn

Als je geen zin of tijd hebt in het elke keer dat je konijn eten nodig heeft eten in de voerbak van je konijn te doen dan is een voedseldispenser een optie voor jou. Een voedseldispenser is een automatische voedselcontainer waar je veel voedsel voor jouw konijn in doet en dan komt het voedsel er in beetjes automatisch uit. Dit kan bijvoorbeeld door een tijdklok, of wanneer je konijn tegen de voedselcontainer aankomt. De tijdklok kan je instellen voor bijvoorbeeld wanneer je aan het werk bent. Zo voorkom je dat je konijn te veel voedsel binnenkrijgt met een voerbak.

Voedselcontainer en voerbak konijn

Naast een voerbak voor je konijn om uit te eten, kan je ook iets kopen om het eten in op te slaan. Het gebruik van een luchtdichte voedselcontainer zal helpen om het voedsel langer te bewaren, vooral belangrijk als je in bulk wilt kopen om geld te besparen. Een opbergdoos of -container voor menselijke voeding werkt ook goed voor konijnenvoer. Door het voedsel op deze manier op te slaan wordt het voor je konijn ook moeilijker om wanneer hij losloopt door de zak door te kauwen als je het per ongeluk binnen bereik laat staan.

Link naar bestverkochte voerbakken voor konijnen op bol.com.

Veelgestelde vagen konijnen voerbak

1. Waarom is een konijnen voerbak belangrijk?
Je konijn heeft een voerbak nodig om zijn voeding in te bewaren. Maar waarom is het belangrijk om een speciale konijnenvoerbak te hebben? Een konijnenvoerbak zorgt ervoor dat het voer van je konijn schoon en droog blijft en niet wordt vertrapt door je konijn of andere dieren in huis. Bovendien kun je zo de porties van je konijn beter afmeten, wat belangrijk kan zijn voor de gezondheid van je huisdier.

2. Welke soorten konijnen voerbakken zijn er?
Er zijn verschillende soorten konijnenvoerbakken verkrijgbaar en het is belangrijk om de juiste te kiezen. Zo zijn er voerbakken van keramiek, kunststof en metaal. Een keramieken voerbak ziet er mooi uit en is gemakkelijk schoon te maken, maar kan bijvoorbeeld kapot vallen en gevaarlijk zijn voor je konijn. Een kunststof voerbak is licht en makkelijk te verschuiven, waardoor het voer er gemakkelijk naast kan vallen. En een metalen voerbak kan roesten of gepiep veroorzaken. Het beste kun je kiezen voor een konijnen voerbak die stevig, duurzaam en makkelijk schoon te maken is.

3. Welk formaat konijnen voerbak
Het formaat van de voerbak is ook belangrijk om goed af te stemmen op je konijn. Een te kleine voerbak kan bijvoorbeeld zorgen voor frustratie en ongemak tijdens het eten. Daarom kun je het beste een voerbak kiezen die groot genoeg is voor de porties voer die je konijn nodig heeft. Een goede richtlijn is om een voerbak te kiezen die minimaal twee keer zo groot is als de grootte van de konijnenvoer porties.

4. De positie van de konijnen voerbak
De positie van de konijnen voerbak is ook belangrijk om over na te denken. Het beste kun je de voerbak op een rustige plek neerzetten waar je konijn comfortabel kan eten zonder gestoord te worden. Let er ook op dat de voerbak niet op de tocht staat of op een plek waar te veel zonlicht valt.

5. Het schoonmaken van de konijnen voerbak
Tot slot is het belangrijk om de voerbak van je konijn regelmatig schoon te maken. Een schone voerbak zorgt ervoor dat je konijn gezond blijft en kan voorkomen dat hij ziek wordt. Maak de voerbak daarom minstens een keer per week goed schoon met warm water en een mild schoonmaakmiddel. Vergeet niet om de voerbak goed af te spoelen en uit te drogen voordat je hem weer vult met konijnen voer.