Menu Sluiten

Drinkfles konijnen

In dit blog meer informatie over het verzorgen van een konijn en de rol die de drinkfles hierin speelt.

Er wordt veel aandacht besteed aan de zorg voor een konijn. De meeste konijn eigenaren weten dat je moet overwegen wat voor kooi je moet kopen, waar je hun etensbak moet plaatsen, hoe vaak je hun nest moet verschonen en wat voor soort speelgoed je moet kopen. Maar hoe zit het met hun waterbron? Net zoals water belangrijk is voor onze gezondheid, is het net zo belangrijk voor de gezondheid van een konijn. Als je konijn niet kan drinken, zal het niet eten wat leidt tot een veelheid aan gezondheidsproblemen.  De meeste konijnenbezitters kunnen niet 24 uur per dag en 7 dagen per week op hun konijn letten, waardoor het belangrijk is dat je een goede waterbron koopt voor je konijn, bijvoorbeeld een waterfles of drinkfles.

Drinkfles konijn en de vorst

In de winter zijn waterflessen voor konijnen gevoelig voor bevriezing. Er is een breed scala aan geïsoleerde flessenhoezen die je kunt kopen om dit te voorkomen. Ze doen in principe allemaal hetzelfde alleen de een ziet er mooier uit en de andere is wat praktischer. De ene is iets duurder dan een andere maar het is belangrijk dat de hoes wel zijn werk doet. Als je een hoes voor de drinkfles van je konijn wilt kopen is het belangrijk om te kijken of de hoes gemakkelijk om ronde en vierkante flessen van verschillende maten en merken bevestigd kan worden.  Mocht je niet de goede hoes kunnen vinden dan kan je ook zelf een hoes maken voor je waterfles. Dit kan je doen door een dikke en warme sok over de waterfles voor je konijn heen te doen en deze te bevestigen aan de onderkant van de drinkfles door middel van een elastiekje, zo hoeft je geen hoes te kopen.

drinkfles konijnen

Waterbak of drinkfles konijn

Moet je eigenlijk een waterbak of een drinkfles voor je konijn kopen? De waterbak van een konijn kan gemaakt zijn van keramiek, metaal of plastic. Er zijn een aantal voordelen aan een waterbron in een waterbak. Konijnen in het wild vinden hun waterbron uit de grond, dus een waterbak is een natuurlijke manier voor hen om water te drinken. Daarnaast zijn ze zeer eenvoudig te vullen, gemakkelijk schoon te maken, en als ze breken zijn ze vrij goedkoop te vervangen. Terwijl een waterbak de meest natuurlijke manier is voor een konijn om water te drinken, kan het water in een waterbak sneller verdampen dan in een fles. Ook kan het water vervuild raken met strooisel, hooi of urine. In de zomer kan het water, als het voor langere tijd wordt achtergelaten, insecten verzamelen of algen gaan groeien. Tot slot is het heel gebruikelijk dat een konijn omkantelt en met zijn waterbakje speelt. Hierdoor is het soms beter om een drinkfles te kopen voor je konijn.

Voor en nadelen drinkfles konijn

Het gebruik van een drinkfles voor je konijn heeft drie belangrijke voordelen. Het kan het water recht in hun mond en in hun keel leiden met zo min mogelijk waterverspilling. De drinkfles houdt de temperatuur van het water beter vast, terwijl een waterbakje meestal mee verandert met de temperatuur van de kamer. Tot slot zal het water in een fles niet verdampen, waardoor het het watervolume voor uw konijn op peil blijft. Hoewel het voor de eigenaar gemakkelijker is om een waterfles te gebruiken, zijn er verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om dit niet te doen. De drinkfles kan snel gaan lekker waardoor je de kooi vaker schoon moet maken. Daarnaast is het voor je konijn moeilijker om uit een drinkfles te drinken in plaats van een waterbak en als laatste kunnen er veel bacteriën en algen in de drinkfles komen die moeilijk schoon te maken zijn.

Drinkfles bevestigen

De meeste drinkflessen voor konijnen worden verkocht met een eenvoudige draad met aan het eind gebogen haken om ze aan het kooi/hok gaas te bevestigen. Terwijl deze prima werken kan het moeilijk zijn om hiermee de fles op de juiste manier vast te maken. Een flessenveer, een veer met aan elk uiteinde een haak die naar achteren kan worden getrokken om de fles in en uit te schuiven, maakt het bevestigen van de drinkfles aan het hok eenvoudiger. Je hoeft zelf de veer niet te verschuiven, je kan zoals je het water in de drinkfles moet vervangen de fles eruit trekken en de drinkfles zonder enige moeite weer terugplaatsen. Wanneer je een grote drinkfles voor je konijn hebt hebt, zoals eentje van 1 liter, dan kan het goed zijn om twee veren te kopen zodat de fles goed blijft zitten.

Drinkfles konijn kopen

Wil je na het lezen van dit artikel een drinkfles voor je konijn kopen? Bekijk dan deze pagina. Hier kan je drinkflessen kopen in allerlei vormen en maten, met of zonder kogel en van 250 ml, 1 liter tot en met 2,5 liter.