Menu Sluiten

Konijnen ren buiten

Kunnen konijnen buiten in de ren blijven? Zowel binnen- als buitenkonijnen kunnen een gelukkig en gezond leven leiden. Het is aan jou en jouw konijnenvriendjes om te beslissen of binnen of buiten het beste voor ze is. Het is belangrijk om het verschil te begrijpen tussen een konijnenhok en een konijnen ren. Een konijnenhok is de binnen leefruimte van jouw konijn. Hier zullen jouw konijnen eten, slapen en veel van hun binnen tijd doorbrengen. Een ren is de buiten bewegingsruimte van jouw konijn. In het ideale geval staan het hok en de ren met elkaar in verbinding, zodat jouw konijnen de hele dag door toegang hebben tot hun buitenruimte. Onthoud dat de juiste inrichting voor je konijnen en ervoor zorgen dat je ze alles kunt bieden wat ze nodig hebben veel belangrijker is dan of je je konijnen binnen- of buitenhoudt. Of het nu binnen of buiten is, een konijnenpaar heeft minstens 3 m x 2 m x 1 m ruimte nodig, maar hoe meer hoe beter! Let hier dus op wanneer je konijnen buiten in de ren houdt. 

Buiten ren voor konijnen 

Konijnen kunnen het hele jaar door buiten in een grote konijnen ren gehouden worden. Idealiter zou hun rustplaats in een schuur of ongebruikte garage met daglicht en ventilatie voor de wintermaanden moeten worden ondergebracht. Of anders met een dekzeil overdekt tegen slecht weer beschermd.  Ook dient er altijd een uitloop beschikbaar te zijn in de vorm van een grote houten ren. Velen beschouwen een klein schuurtje met een kattenluikje in een veilige ren als een goed permanent onderkomen. Als je van plan bent jouw konijnen buiten te houden, zorg er dan voor dat de rustplaats:

  • Tochtvrij en volledig weerbestendig is
  • Op een beschutte plaats staat (uit de zon en de heersende wind)
  • Stevig en gemakkelijk schoon te maken is
  • Niet op de grond staat, zodat de bodem droog blijft
  • Beschermd is tegen roofdieren
  • Voorzien van veilige sluitingen om ontsnappen of diefstal te voorkomen
  • Een veilige konijnen buiten ren heeft

konijnenren buiten

Uitloopruimte voor konijnen – de buiten ren

Konijnen zijn zeer actieve, atletische dieren. Om goed te kunnen bewegen in de buiten ren moeten konijnen kunnen kruipen, huppelen en rondrennen. Op en af een verhoging springen, zoals een stevig platform, helpt konijnen hun botten en spieren sterk te houden. Als jouw konijn niet genoeg beweging krijgt, kunnen zijn botten zwak worden en breken; dit kan zelfs gebeuren als jouw konijn alleen maar tegenstribbelt als je het oppakt. Jouw konijn moet dagelijks toegang hebben tot een buiten ren. De ren moet zo groot mogelijk zijn, zodat jouw konijn zich tot volledige hoogte kan uitstrekken en kan rennen, in plaats van alleen maar huppelen; een verhoogde plek te hebben om te springen en bij voorkeur buiten te staan met toegang tot een grasvlakte; regelmatig te worden verplaatst of een houten bodem hebben om te voorkomen dat konijnen zich ingraven of te veel gras eten; ontsnappingsvrij en veilig genoeg te zijn om elke bedreiging door roofdieren te voorkomen; en schaduw en bescherming tegen wind en regen te bieden als de leefruimte in de herfst- of winterperiode naar een schuur of garage is overgebracht. Kortom, er zitten nog wel wat eisen aan de buiten ren voor jouw konijnen. 

Bescherming tegen roofdieren

Leefruimten en konijnen buiten rennen dienen veilig te zijn tegen roofdieren zoals honden, katten, vossen, ratten en roofvogels. Konijnen dienen 24 uur per dag toegang te hebben tot geschikte schuilplaatsen waar zij naartoe kunnen vluchten als zij zich bang, gestrest of onwel voelen, of als zij gewoon even alleen willen zijn. In elke leefruimte dienen zich ten minste evenveel schuilplaatsen te bevinden als er dieren zijn. De schuilplaatsen moeten groot genoeg zijn voor jouw konijn en idealiter meer dan één ingang hebben. Geschikte schuilplaatsen zijn bijvoorbeeld kartonnen of houten dozen, papieren zakken, stukken afvoerpijp met een grote diameter en planken waar jouw konijn onderdoor kan. Je moet er wel voor zorgen dat deze schuilplekken voor de konijnen buiten ren niet giftig zijn en geen scherpe randen hebben.

Buiten ren konijn in de winter?

Veel mensen maken zich zorgen dat hun buitenkonijnen het koud krijgen in de konijnen buiten ren in de wintermaanden. Je kunt dus overwegen jouw konijnen naar een warmere plek te verhuizen als de temperatuur daalt. Een goede optie is om ze in een schuur of autovrije garage te zetten, vooral als de temperatuur onder het vriespunt zakt. Als je besluit jouw konijnen in huis te halen, denk er dan aan dat ze een paar dagen nodig hebben om aan grote temperatuursveranderingen te wennen. Plotselinge verhuizing van de kille buitenlucht naar een warme kamer in huis kan moeilijk voor ze zijn. Probeer ze te verhuizen voordat de temperatuur buiten te laag wordt of denk erover om ze eerst een paar dagen op een beschutte plek te zetten om ze te laten wennen aan een iets hogere temperatuur. Bijvoorbeeld een schuur of veranda, voordat je ze van de konijnen buiten ren weer in huis haalt.

buiten konijnenren

Warm houden winter

Er zijn veel dingen die je kunt doen om jouw konijnen warm te houden in de konijnen buiten ren tijdens de koudere maanden. Je moet er altijd voor zorgen dat jouw konijnen op een beschutte plaats uit de wind en de regen zitten. Als het kouder wordt, geef ze dan veel extra strooisel (zoals hooi of stro) om ze warm te houden en zorg ervoor dat ze veel tunnels of huisjes hebben om zich in te nestelen. Het is ook een goed idee om hun hok een dak te geven met een oude deken of een stuk tapijt – zorg er wel voor dat ze er niet bij kunnen door de tralies als ze geneigd zijn te kauwen op dingen die ze niet moeten kauwen! Vergeet niet hun waterbakjes en -flesjes elke dag te controleren. 

Huisvest jouw konijnen nooit gelijk in de konijnen buiten ren als je ze in de late herfst/winter koopt, aangezien ze dan nog niet de kans hebben gehad om een wintervacht op te bouwen en het risico lopen dat ze het niet overleven. 

Bouwtekening Konijnenhok downloaden