Menu Sluiten

Konijnen asiel

Wanneer je een konijn uit het asiel wilt halen moet je goed weten wat je zoekt in een konijn. Konijnen zijn een van de meest populaire dieren die tegenwoordig als huisdier worden gehouden, en wanneer ze in het juiste huis worden geadopteerd, kunnen ze geweldige metgezellen zijn. Konijnen zijn er in alle kleuren, vormen en maten, en zijn gemakkelijk te adopteren vanuit opvangcentra fokkerijen of het asiel. Konijnen zijn perfecte huisdieren voor kleine woonverblijven, omdat ze niet veel ruimte in beslag nemen, niet per se naar buiten hoeven en over het algemeen erg stil zijn.

Reden veel konijnen in asiel

Waarom zijn er veel konijnen in het asiel beschikbaar? Het adopteren van een konijn is niet al te lastig. Konijnen kunnen zich goed hechten aan hun baasjes en reageren op hen met zicht en geluid. Helaas kopen te veel mensen, vooral rond Pasen, door hun schattige uiterlijk, impulsief een konijn, zonder te weten wat voor zorg of voorraden deze dieren nodig hebben. Als gevolg hiervan kunnen nieuwe konijnenbezitters uiteindelijk gedesillusioneerd raken over hun huisdieren als ze zich realiseren dat deze dieren tijd en moeite nodig hebben om goed verzorgd te worden. Te veel konijnen worden achtergelaten in het asiel door impulsaankopen.

Konijn asiel adopteren – levensverwachting

Als je besluit om een konijn te adopteren uit het asiel, zijn er verschillende dingen die je moet weten voordat je een konijn mee naar huis neemt. Konijnen hebben een lang verwachte levensduur. Met de juiste voeding en medische zorg kunnen konijnen acht tot twaalf jaar of meer leven, wat langer is dan veel andere kleine huisdieren. Dus, voordat je een konijn adopteert uit het asiel, wees er zeker van dat je bereid bent om te voeden, te huisvesten en aandacht te geven aan een huisdier voor de vele jaren.

konijnen asiel

Konijn adopteren – plek

In tegenstelling tot hun wilde soortgenoten leven huisdier konijnen langer en gezonder als ze binnen worden gehouden. Buiten worden deze dieren blootgesteld aan gevaarlijke wilde roofdieren, waaronder katten en vogels. Bovendien leiden hun dikke vacht en de afwezigheid van zweetklieren er vaak toe dat ze gemakkelijk oververhit raken wanneer ze worden blootgesteld aan temperaturen boven de 22 graden wat in Nederland in de zomer vaak worden aangetikt. Aan de andere kant hebben konijnen meestal weinig vacht aan hun oren en aan de onderkant van hun voeten, waardoor ze vatbaar zijn voor bevriezing als ze buiten zijn in het vriespunt. Als je je konijn buiten houdt dan moet het konijn schaduw krijgen als het te warm is en een verwarmde plek als het te koud is. Ze moeten ook te allen tijde toegang hebben tot water en eten. Het asiel waar je je konijn wilt kopen kan hier meer over vertellen.

Konijnen hebben oefening nodig

Hoewel konijnen uit het asiel niet als honden moeten worden uitgelaten, hebben ze wel elke dag tijd nodig om uit hun konijnenkooien te komen. Dagelijkse lichaamsbeweging helpt bij de spijsvertering en voorkomt overmatige gewichtstoename, en veel konijnen vinden het leuk om rond te rennen en bovenop te springen. Idealiter worden konijnen voorzien van een veilige kamer of een afgezette ruimte binnenshuis die ze kunnen verkennen. Ze mogen echter nooit zonder toezicht uit hun kooi komen want dan is de kans groot dat ze op dingen gaan kauwen die giftig voor ze zijn. In dit blog vind je diverse tips over hoe het beste om te gaan met je (asiel) konijn.

Persoonlijkheid konijn uit het asiel

In het asiel zijn veel verschillende soorten konijnen te vinden. Konijnen zijn net zo verschillend als mensen. Sommige konijnen zijn terughoudend en rustig, terwijl andere energiek en uitgaand zijn. Voordat je een nieuw konijn mee naar huis neemt, moet iemand die overweegt om een konijn te adopteren, tijd besteden aan het leren kennen van de houding van het konijn, om er zeker van te zijn dat het goed geschikt is voor het konijn. Vraag aan het asiel welke konijn het beste past bij jouw situatie zodat je zeker weet dat de konijn bij je past.