Menu Sluiten

Konijnenren maken

Wanneer je een konijn houdt is het goed om ook een konijnen ren te maken of te kopen. Wanneer je een konijnen ren zelf maakt, kan je zelf bepalen hoe de ren eruitziet. Dit is handig voor wanneer je niet veel ruimte hebt of een bijzondere vorm konijnen ren nodig hebt. Daarnaast is het zelf maken van een konijnen ren leuk en eenvoudig om te doen. Het enige wat je eigenlijk nodig hebt is een bouwtekening van wat je wilt gaat maken, en wat materialen! Zo kan je zelf eenvoudig een konijnen ren maken.

Wat is een konijnenren?

Konijnen hebben naast een hok of soortgelijke slaapruimte ook een oefenruimte nodig. Met een konijnen ren kunnen ze rennen, springen en over het algemeen hun benen strekken en spelen. Het biedt ook de nodige ruimte voor speelgoed en verrijkende activiteiten zoals het graven van dozen en tunnels. De konijnen ren kan gebruikt worden als een uitbereiding van het konijnenhok. Je kan een konijnen ren maken die permanent aan het konijnenhok vast ziet,  of je kan een afneembare konijnen ren maken zodat je zelf kunt bepalen wanneer jouw konijn in de ren gaat. Een konijnen ren wordt eigenlijk alleen buiten gebruikt. Houdt hier rekening mee wanneer je zelf een konijnen ren gaat maken, niet elk materiaal kan tegen de regen bijvoorbeeld.

Konijnenren maken – grootte

Hoe groot ga je het konijnenren maken? De minimale aanbevolen grootte van de konijnen ren is 8′ x 4′, dit is echter een minimum en jouw konijn zal het zeker op prijs stellen als je de konijnen ren groter maakt. De konijnen ren moet lang genoeg zijn om jouw konijn rechtop te laten staan op zijn achterpoten. Idealiter heeft je konijn permanent toegang tot de ren door hem te verbinden met zijn leefruimte, maar wanneer dit niet mogelijk is, omdat je het bijvoorbeeld te gevaarlijk vindt dat je konijn in de ren buiten zit terwijl je zelf er geen toezicht op kan houden dan wordt een paar uur per dag aangeraden. Zo komt je konijn aan de lichaamsbeweging en de stimulatie die ze nodig hebben op een dag. In de pdf is goed te zien hoe je een konijnen ren zelf kunt maken die bestand is tegen buiten.

konijnenren

Konijnenren maken – veiligheid 

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je zelf een konijnen ren gaat maken. Konijnen zijn deskundige gravers, dus konijnenrennen moeten op iets staan om te voorkomen dat konijnen zich uitgraven, zoals stoeptegels of gaas dat in het gras onder de ren is begraven. Buiten konijnenrennen moeten altijd een dak hebben. Een konijn springt en klimt gemakkelijk 5 tot 8 centimeter en wanneer ze zich gevangen voelen kunnen ze nog wel hoger springen. Een dak is niet alleen om te voorkomen dat je konijn ontsnapt, maar ook om te voorkomen dat er roofdieren binnenkomen. Een kat of vos kan eenvoudig binnen in de konijnen ren komen als de ren geen dak heeft. Zorg ervoor dat het dak stevig is vastgezet en niet kan worden afgeblazen door harde wind. Het is handig om het dak mee te nemen in de bouwtekening. In deze pdf is een voorbeeld te vinden van hoe je een goede bouwtekening voor een konijnenren maakt. Als je een konijnen ren wilt maken zonder dak, zorg er dan voor dat je altijd toezicht houdt wanneer jouw konijn in de ren zit.

Konijnenren maken – materialen

Er zijn verschillende materialen die je nodig hebt om een konijnen ren zelf te maken. Zo heb je al hout en draad nodig voor de constructie van de ren. Het draad op de ren is de bescherming van je konijn, dus het is belangrijk dat je sterk gaas gebruikt, zoals las gaas, en het stevig bevestigd aan het frame. Het gaas moet klein genoeg zijn om te voorkomen dat je konijn zijn kop erdoorheen steekt en dat roofdieren hun poten erdoorheen steken. Het hout moet zo bewerkt zijn dat het er goed tegen kan om buiten te staan. Wanneer je hout koopt dat niet goed tegen de weersvoorspellingen van buiten kan dan is de kans groot dat je zelfgemaakte konijnen ren het niet lang volhoudt doordat het hout kapot gaat. Zorg dus altijd voor top materialen als je een konijnenren gaat maken. 

Inrichting konijnenren 

Nadat je de constructie van de konijnen ren gemaakt hebt is het goed om te weten dat je ook wat spulletjes nodig hebt voor in de konijnen ren. Als de ren groot is of niet aan jouw konijnen slaapplaats is bevestigd, zorg dan voor een doos of klein hokje als schuilplaats en een veilige plek om zich terug te trekken als je konijn bang is. Naast een hokje of een doos heeft je konijn ook wat stimulerend speelgoed nodig. Dit kan van alles zijn. Je kan speelgoed voor je konijn eenvoudig kopen bij de dierenwinkel of online via bijvoorbeeld Bol.com, of je kan het speelgoed zelf maken. Je hebt al speelgoed voor je konijn gemaakt wanneer je een wc-rol pakt en hier wat gaatjes in knipt. Ideaal voor in je zelfgemaakte konijnen ren.

Konijnenren maken – Bouwtekening

Mocht je zelf niet weten hoe je een konijnen ren in elkaar moet zetten of loop je vast? Bekijk dan hier de pdf waar alles over een konijnen ren maken in staat. Er zijn bouwtekeningen te vinden van konijnen rennen die al gemaakt zijn zodat je deze zelf eenvoudig kunt volgen. Ook als je een konijnenhok wil maken kan je is kan je hierbouw tekeningen vinden. Daarnaast kan je in de pdf ook tips en tricks vinden die je niet alleen helpen een konijnen ren te maken, maar je ook helpen een betere doe-het-zelf ’er te worden.

 

Bouwtekening Konijnenhok downloaden