Menu Sluiten

Konijnentuigje

In dit blog meer achtergrondinformatie over het konijnentuig. De belangrijkste vorm van lichaamsbeweging voor je konijn is eenvoudigweg vrijheid in een ruimte waar je konijn veilig is, zodat ze kan rennen, springen en spelen. Konijnen zullen hun vrijheid veel liever hebben dan een georganiseerde “wandeling”. Maar wanneer deze ruimte er niet is voor het konijn dan is het mogelijk om je konijn een soort van uit te laten met behulp van een konijnentuigje. Zo’n konijnentuigje kun je bij je konijn omdoen en vastmaken aan een riem. Hierna kan je dan met je konijn naar buiten zoals je met een hond of kat zou doen. Zo kan je konijn toch vrij bewegen en de wereld verkennen zonder dat je hier voor een konijn veilige ruimte voor nodig hoeft te hebben. Hierdoor is een konijnentuigje een gewilde accessoires bij mensen die bijvoorbeeld geen tuin hebben waar hun konijn in kan spelen.

konijnentuigje

Welk konijnenharnas?

Als je jouw konijn wilt trainen om in een konijnentuigje aan de lijn te lopen, moet je beginnen met het kopen van een goed konijnenharnas. Je wilt er een in H-stijl (het ziet eruit als een H als het plat ligt). Deze kan je zowel online als in de winkel kopen. De meeste dierenwinkels hebben wel zulke H vormige konijnenharnassen liggen. Als de dierenwinkel geen tuigjes heeft die specifiek voor het konijn zijn dan voldoet een harnas voor een kat ook prima. Mocht je de deur niet uit willen en het konijnentuigje online willen bestellen dan kan dat bijvoorbeeld hier op Bol.com. Vermijd een harnas van het type “figuur-acht”, omdat het de nek van het konijn kan vernauwen en verwondingen kan veroorzaken. Om dezelfde reden moet je ook een eenvoudige halsband als vervanging van de volledige konijnentuig vermijden.

Trainen van konijnentuigje

Zorg ervoor dat het konijnentuigje niet te los zit en niet te strak zit. Als het konijnenharnas te los omgedaan wordt dan kan het konijn ontsnappen en wanneer het konijnenharnas te strak omgedaan wordt dan is de kans erg groot dat je konijn zichzelf verwondt en dat je konijn niet weer met het konijnentuigje om naar buiten wilt gaan. Je kan je konijn hier bang mee maken. De eerste paar keer zal je konijn het niet leuk vinden wanneer je het harnas bij het konijn omdoet. Het konijn zal waarschijnlijk veel tegenstribbelen en dit is logisch want je maakt je konijn immers vast in iets en dit is geen natuurlijk iets voor je konijn. Als je wilt dat je konijn na verloop van tijd beter wordt in het dragen van het tuigje, dan moet het dragen van het konijnenharnas een leuke tijd zijn voor het konijntje en de moeite waard om het ding aan te moeten doen.