Menu Sluiten

Konijnen adopteren

Er worden steeds meer konijnen geadopteerd in Nederland. Konijnen koppels zijn er in alle kleuren, vormen en maten, en zijn gemakkelijk te adopteren door asielen en fokkers. Het zijn perfecte huisdieren voor kleine woonruimtes, omdat ze niet veel ruimte innemen, niet naar buiten hoeven en over het algemeen erg rustig zijn. Konijnen zien er typisch schattig en aaibaar uit. Ze kunnen een hechte band met hun baasjes opbouwen en reageren op hen door middel van zicht en geluid. Helaas, vanwege hun schattige uiterlijk, adopteren te veel mensen impulsief een konijn. Vooral rond Pasen, zonder te weten wat voor zorg of benodigdheden deze dieren nodig hebben. 

Konijn adopteren 

Als gevolg hiervan kunnen nieuwe konijneneigenaren uiteindelijk gedesillusioneerd raken over hun huisdier. Vooral wanneer ze zich realiseren dat deze dieren tijd en moeite kosten om goed te worden verzorgd. Te veel konijntjes worden in asielen achtergelaten als gevolg van impulsieve konijnenadoptie. Als je aan het beslissen bent of je wel of niet een konijn wilt adopteren, zijn er een aantal dingen die je moet weten voordat je een konijn adopteert en er een mee naar huis neemt. 

konijn adopteren

Konijnen hebben een lange verwachte levensduur

Met de juiste voeding en medische zorg, kunnen geadopteerde konijnen acht tot twaalf jaar of langer leven – dat is langer dan veel andere kleine huisdieren. Dus, voordat je een konijnen koppel adopteert, wees er zeker van dat je bereid bent om een konijn te voeden, te huisvesten en aandacht te geven voor zoveel jaren.

Konijnen zijn het beste als huisdier binnenshuis

In tegenstelling tot hun wilde soortgenoten, leven konijnen langer en gezonder als ze binnengehouden worden. Buiten worden deze prooidieren blootgesteld aan gevaarlijke roofdieren, zoals haviken, vossen, coyotes en loslopende honden. Bovendien zorgt hun dikke vacht en afwezigheid van zweetklieren er vaak voor dat ze snel oververhit raken bij temperaturen boven de 80 graden Fahrenheit. Aan de andere kant hebben konijnen meestal weinig vacht aan hun oren en aan de onderkant van hun poten, waardoor ze vatbaar zijn voor bevriezing als ze buiten zijn bij vriezend weer. Houd hier dus rekening mee als je konijnen gaat adopteren. 

Konijnen hebben beweging nodig

Hoewel konijnen niet naar buiten hoeven en niet uitgelaten hoeven te worden zoals honden, hebben ze wel elke dag tijd nodig om uit hun hok te zijn. Dagelijkse beweging helpt bij de spijsvertering en voorkomt overmatige gewichtstoename, en veel konijnen vinden het leuk om rond te rennen en op dingen te springen. In het ideale geval hebben konijnen een konijnveilige kamer of een afgesloten ruimte binnenshuis waar ze kunnen rondscharrelen. Ze mogen echter nooit zonder toezicht uit hun kooi, want ze staan erom bekend dat ze op ongepaste voorwerpen kauwen (zoals geverfde oppervlakken en elektrische draden) en in de problemen raken. Als je een konijn wil adopteren vraag jezelf dan af, heb ik genoeg ruimte hiervoor? 

Elk konijn heeft zijn eigen persoonlijkheid

De persoonlijkheid van konijnen verschilt net als die van mensen. Sommige konijnen zijn gereserveerd en rustig, terwijl andere juist energiek en extravert zijn. Voordat iemand een nieuw konijn mee naar huis neemt na het adopteren, moet hij of zij de tijd nemen om het gedrag van het konijn te leren kennen om er zeker van te zijn dat het bij dat van hem of haar past.

adopteren konijn

Konijnen moeten gesocialiseerd worden

Terwijl sommige konijnen erg sociaal zijn, kunnen andere konijnen verlegen zijn en zich proberen te verstoppen als ze voor het eerst geadopteerd worden. Daarom is het belangrijk dat nieuwe eigenaars tijd besteden aan het aaien en aanraken van hun nieuwe konijnen om hen te helpen met de overgang naar hun nieuwe omgeving. Nieuwe eigenaars moeten hun konijnen altijd veilig en voorzichtig aanraken, en er zeker van zijn dat ze hun achterpoten ondersteunen zodat ze zich veilig voelen en niet gewond kunnen raken. Konijnen waarvan de achterpoten niet goed ondersteund worden, kunnen met hun sterke achterpoten trappen en hun rug breken.

Konijnen hebben een vezelrijk dieet nodig om gezond te blijven

Konijnen zijn herbivoren (plantaardige eters) die elke dag grote hoeveelheden hooi moeten eten, niet alleen om hun voortdurend groeiende tanden te helpen slijten, maar ook om de bacteriën in hun maag-darmkanaal (GI) van vezels te voorzien die hun voedsel afbreken.  Een goede dagelijkse voeding voor een konijn bestaat uit onbeperkte hoeveelheden timothy of ander grashooi plus een kleinere hoeveelheid groene bladgroenten, waaronder romaine sla, worteltoppen, andijvie, basilicum, boerenkool, kool, radicchio, tarwegras, pompoen, spruitjes, peterselie, erwtenpeulen (geen losse erwten), en collard-, bieten- of paardenbloemgroenten. Zorg dat je dit in huis hebt voor het adopteren van de konijnen. 

Hoewel het geschikt is voor jonge, groeiende konijntjes en drachtige of zogende konijnen, wordt luzernehooi over het algemeen niet aanbevolen voor volgroeide konijnen als ze bijna 1 jaar oud zijn, omdat het te rijk is aan calcium en calorieën. Hooi kan worden verstrekt in een bakje of uit een in de handel verkrijgbaar mandje of netje dat in de kooi hangt. In het algemeen moeten konijnen niet veel fruit krijgen, behalve af en toe een klein stukje vezelrijke appel, peer, pruim of perzik. Wortelen bevatten ook veel suiker en moeten slechts in kleine hoeveelheden worden aangeboden aan de geadopteerde konijnen. 

Konijnen zijn kieskeurige verzorgers

Nog wat handige info voor je ze gaat adopteren, over hoe konijnen zichzelf verzorgen. Konijnen verzorgen zichzelf vaak en houden zichzelf goed schoon, dus ze hebben geen professionele vachtverzorging nodig. Maar net als bij katten en honden moeten de nagels om de paar weken geknipt worden, en langharige rassen zoals de Angora moeten wekelijks geborsteld worden om te voorkomen dat hun haar gaat klitten. Over het algemeen hoeven konijntjes niet in bad, tenzij de ontlasting aan hun achterste blijft kleven. Konijntjes produceren gewoonlijk twee soorten uitwerpselen: uitwerpselen en cecotrofen. Cecotrofen zijn gedeeltelijk verteerd voedsel dat konijnen opnemen voor essentiële vitaminen en andere voedingsstoffen.

Konijnenhokken moeten bekleed zijn met beddingmateriaal op papierbasis (versnipperd krantenpapier of in de handel verkrijgbare gerecycleerde papierproducten), dat dagelijks moet worden schoongemaakt en één keer per week volledig moet worden schoongemaakt. Konijntjes kunnen gemakkelijk worden afgericht om gebruik te maken van een kleine kattenbak in de hoek van de kooi met een ander soort bodembedekking op papier dan die in de kooi. De kattenbak moet dagelijks worden geschept en wekelijks volledig worden schoongemaakt. Heb jij voor het adopteren van de konijnen al bodemmateriaal in huis? 

een konijn adopteren

Kunnen geadopteerde konijnen kunnen samenleven met andere huisdieren

Vraag die je misschien hebt voor het adopteren van het konijn. Kunnen ze met andere dieren? Terwijl konijnen prooidieren zijn, zijn andere veel gehouden huisdieren, zoals katten, honden en fretten, roofdieren wier instinct het is om prooien te vangen. Deze dieren kunnen echter harmonieus in één huishouden leven als ze voortdurend onder toezicht staan. Een goedbedoeld roofdier wil misschien alleen maar met een konijn spelen door het op te pakken in zijn bek; maar zijn scherpe tanden, lange klauwen en met bacteriën beladen speeksel kunnen het konijn onbedoeld verwonden. Honden, katten en fretten mogen dus nooit alleen gelaten worden met een konijn, hoe zachtaardig en vriendelijk ze ook lijken.

Konijnen moeten kauwen

Alle tanden van konijnen, zowel de voor- als de achtertanden, groeien voortdurend. Daarom is het essentieel dat ze een onbeperkte hoeveelheid hooi en veilig konijnenspeelgoed, zoals harde houten blokken en stokken (zoals in de handel verkrijgbare appelhouttakken), hebben om op te kauwen om de tanden te helpen afslijten. Zorg dat je dit voor het adopteren van het konijn in huis hebt. Als konijnen geen veilige voorwerpen krijgen om op te kauwen, zullen ze kauwen op meubels, schimmels, deurposten, tapijten, vloerbedekking, draden en andere ongeschikte voorwerpen. Daarom moeten konijnen altijd onder toezicht staan als ze uit hun kooi zijn, en moeten alle ruimtes waar ze toegang toe hebben van tevoren konijnenproof gemaakt worden.

Konijnen hebben diergeneeskundige zorg nodig

Konijnen hoeven niet jaarlijks gevaccineerd te worden zoals honden en katten, maar ze hebben wel jaarlijkse preventieve diergeneeskundige zorg nodig, waaronder controles en ontlastingsonderzoeken om op darmparasieten te controleren. Konijnen moeten ook door een dierenarts worden onderzocht zodra ze zijn geadopteerd om er zeker van te zijn dat ze gezond zijn. Bovendien moeten alle vrouwelijke konijnen na 6 maanden gesteriliseerd worden, omdat 70-80% van de niet-gesteriliseerde vrouwelijke konijnen na de leeftijd van 3 jaar fatale baarmoederkanker ontwikkelen.

Bouwtekening Konijnenhok downloaden