Menu Sluiten

Konijnenhok buiten

Als je een konijn wilt aanschaffen kom je gelijk al voor verschillende vragen te staan. Er zijn ongeveer 30 konijnenrassen, variërend in kleur, vorm en grootte, maar ze hebben allemaal dezelfde zorg en aandacht nodig. Waar ga je jouw konijn in zetten? Koop je een konijnenhok voor binnen, of voor buiten? Met ren? Maak je zelf een hok of koop je er een? Goedkoop of duur? Wil je een kunststof hok of eentje van ijzer? Kunststof voor in de winter? Erg veel vragen waar je eigenlijk voordat je een konijn voor het eerst koopt al antwoord op moet hebben. Hieronder vind je de antwoorden van deze vragen over het konijnenhok voor buiten.

Eisen konijnenhok buiten – delen of verdiepingen

Er zijn veel eisen voor een konijnenhok voor buiten. Als ze buiten worden gehouden, hebben de konijnen een goed formaat roofdierbestendige behuizing nodig, uit de buurt van wilde konijnen, met het liefste dubbele delen of twee verdiepingen. Het hokgedeelte van de leefruimte dient een veilige plaats te bieden om te slapen en zich te verstoppen. Dit deel of deze verdieping dient te worden afgesloten om de konijnen te beschermen tegen tocht en regen. Er dient ook een deel te zijn waar het konijn kan grazen en graven. Graven is normaal gedrag voor konijnen dat zij moeten kunnen uitdrukken en zij hebben een veilige en afgesloten ruimte nodig om zich te kunnen verstoppen voor hun comfort. De schuilplaats moet groot genoeg zijn voor je konijn om languit te gaan liggen en zonder beperkingen te gaan zitten, zodat de konijnen kunnen kiezen waar ze hun tijd doorbrengen. Wanneer je twee konijnen of meer hebt moet er genoeg ruimte zijn in elk deel of verdieping. Wil je een konijnenhok met twee verdiepingen, maak het hok dan extra stevig. Houdt hier rekening mee tijdens het kopen of maken van een konijnenhok voor buiten.

Eisen konijnenhok buiten – de inhoud

De vloer van het hokgedeelte van je konijnenhok voor buiten moet bedekt zijn met krantenpapier met een laagje strooisel (stro, hooi of versnipperd papier) om warmte en comfort te bieden en om te voorkomen dat jouw konijnen drukzweren aan hun voeten krijgen en ook om natuurlijk graafgedrag mogelijk te maken. Het vloer- en strooiselmateriaal moet worden vervangen als het vuil wordt. Het hok moet elke week of naar behoefte grondig worden gereinigd. Het schoonhouden van het hok zal ook helpen om vliegen en muggen weg te houden van het konijnenhok voor buiten. Naast dat het konijnenhok voor buiten hooi en strooisel moet hebben, moet het hok ook groot genoeg zijn voor je konijn. Bekijk de grootte van jouw konijn en koop of maak op basis hiervan het konijnenhok voor buiten.

Link naar de bestverkochte konijnenhokken voor buiten op bol.com. 

konijnenhok buiten

Eisen konijnenhok buiten – de plek

Zorg ervoor dat het gebied waar de konijnen worden gehouden in het konijnenhok voor buiten niet te heet wordt, omdat konijnen gevoelig zijn voor hittestress, die fataal kan zijn. Het verblijf van je konijn of konijnen moet goed geventileerd zijn en voldoende schaduw hebben om te voorkomen dat het te warm wordt. Aan elk uiteinde van het hok moet een in- en uitgang worden gemaakt waardoor de lucht kan circuleren. Het hok moet ook een deel hebben dat weerbestendig, droog en warm is. Als het wat warmer is, bijvoorbeeld in de zomer, dan is het van groot belang dat het konijnenhok voor buiten niet in direct zonlicht staat. Het is dus goed om wanneer je een konijnenhok voor buiten gaat maken of kopen dat je kijkt naar hoe je de lucht het beste kunt ventileren in het hok.

Eisen konijnenhok buiten – winter

Konijnen zijn meestal bestand tegen het winterse weer, zolang ze maar een goed geïsoleerd, weerbestendig konijnenhok buiten hebben. Bij extreme temperaturen is het echter de moeite waard om te overwegen het hok naar een schuur of garage te verplaatsen. Wanneer je een buitenhok wilt kopen of maken voor in de winter, zorg er dan voor dat je materiaal koopt wat stevig is. Stevig materiaal houdt de kou beter buiten. Dit materiaal kan alsnog goedkoop zijn. Een goed materiaal is bijvoorbeeld kunststof. Naast het materiaal is de bouw van het hok ook belangrijk. Controleer of het dak van het hok in goede staat is en 100% waterdicht is. Eventuele houten panelen of voegen in het hok moeten droog zijn en geen tekenen van schimmel of watervlekken vertonen. Maak of koop een hok op hoge poten van de grond om te voorkomen dat de bodem bevriest of door water wordt beschadigd, en om het voor roofdieren moeilijker te maken om in het hok te komen. Zo kan je je konijn prima in de winter buiten in het konijnenhok houden. Link naar bouwtekening voor konijnenhok voor buiten. 

Eisen konijnenhok buiten – met ren

Als je een groot konijnenhok voor buiten wilt maken maar niet zoveel geld hebt voor materialen dan kan je een konijnenhok met ren maken of kopen. Deze hokken met ren zijn ideaal wanneer je meerdere konijnen houdt. Zo hebben de konijnen lekker veel ruimte om rond te lopen. Een konijnenhok met ren heeft een dubbele ruimte, eentje met een bodem en eentje zonder. Het gedeelte zonder de bodem is het ren gedeelte. Doordat er geen bodem zit in het ren gedeelte heeft je konijn een andere ondergrond wat goed is voor de ontwikkeling en het slijpen van de nageltjes. Daarom is een konijnenhok voor buiten met ren ideaal.

Eisen konijnenhok buiten – materiaal

Konijnenhokken voor buiten worden meestal gemaakt van hout of ijzer. Dit is een goedkoop materiaal dat veel te verkrijgen is. Ook is het mogelijk om een konijnenhok te kopen of te maken van kunststof. Kunststof is ideaal voor buiten doordat het veel weersomstandigheden aan kan, kunststof is waterbestendig waardoor het hok droog blijft en het is ook nog eens voordelig. Hier op Bol.com kan je veel verschillende soorten en maten konijnenhokken voor buiten vinden die van verschillende materialen zijn gemaakt.

Bouwtekening Konijnenhok downloaden