Menu Sluiten

Konijnenhok maken

Een konijnenhok is een geweldige manier om je konijn veilig te houden, terwijl het de vrijheid krijgt om rond te rennen en te verkennen. Je zult eerst willen nadenken over hoe groot je het hok moet maken. Het moet groot genoeg zijn om al je konijnen te huisvesten als ze volwassen zijn. Om een hok te maken, moet je een houten rechthoekig basisframe in elkaar zetten. Voeg draad toe aan de buitenkant en pas het aan met een uitgesneden deur. Maak het hok nog comfortabeler voor konijnen door bekende etensbakjes en speelgoed mee te nemen. Er komt meer bij een konijnenhok maken kijken dan alleen een bouwtekening met daarop een ontwerp. Hieronder lees je wat je allemaal moet doen om een eigen veilig konijnenhok te maken.

Konijnenhok maken – een plan

Voordat je begint met het maken van je eigen konijnenhok is het goed om te weten wat je moet doen. Begin met het maken van een bouwtekening en probeer je hier zoveel mogelijk aan te houden tijdens het maken van het hok. Maak een simpel ontwerp. Op de bouwtekening komt het plan van aanpak te staan, hoe groot je het hok wilt hebben, welke materialen je nodig hebt, enzovoort. Het is belangrijk om enige tijd na te denken over de bouwtekening zodat je niet later een probleem tegen komt die je van tevoren had kunnen voorkomen. Vragen waar je over na moet denken tijdens het maken van een bouwtekening zijn bijvoorbeeld: Welk hout gebruik ik? Hoe groot wordt het hok? Dubbel of enkel hok? Wil ik een goedkoop hok of een duurder hok? Buiten of binnen hok? Hoe maak ik het hok water en winddicht? Wil ik een konijnenhok met of zonder ren?

Konijnenhok maken – de materialen

De meeste konijnenhokken worden van hout gemaakt. Dit komt doordat hout relatief goedkoop te koop is. Al helemaal als je het in bulk koopt of je haalt het hout van oude pallets af. Je moet met de materialen rekening houden met of je het konijnenhok binnen of buiten neerzet. Wanneer je het hok binnen neerzet kan je het hok van eigenlijk elk materiaal maken maar wanneer je het konijnenhok buiten neerzet moet je goed kijken of het materiaal dat je gebruikt tegen bijvoorbeeld een buitje kan. Als je hout wilt gebruiken kan je het hout laten bewerken zodat het wel gebruikt kan worden voor een konijnenhok voor buiten. De materialen die je gaat gebruiken moeten ervoor zorgen dat het konijnenhok waterdicht en winddicht is, konijnen houden niet van regen of wind.

konijnenhok maken

Konijnenhok maken – inrichting

Er zijn verschillende manieren om een konijnenhok te maken. De basis zoals hierboven staat vermeldt is het ideale begin van een konijnenhok. Als je deze basis in je achterhoofd houdt tijdens het zelf maken van een konijnenhok dan ben je gelijk al goed bezig. Houdt tijdens het maken van de bouwtekening rekening met dat je konijn graag een hokje heeft waarin hij zich kan afzonderen. Dit hokje dient als schuilplaats, maar voor veel konijnen is dit ook de slaapplaats. Als het goed is heb je tijdens het maken van een bouwtekening voor je konijnenhok al nagedacht over de inrichting van het konijnenhok dus zou deze stap vrij simpel moeten zijn. De inrichting kan verschillend zijn, je kan een dubbele inrichting hebben met dus een schuilplaats, je kan meerdere verdiepingen maken en je kan een konijnenhok met ren maken. Zolang het konijnenhok waterdicht en winddicht is, zijn de mogelijkheden eindeloos.

Het oude dressoir als konijnenhok

Dit is een voorbeeld van goedkope hergebruik voor een konijnenhok. Dat oude dressoir dat je niet meer gebruikt voor kleding kan gemakkelijk worden omgebouwd tot een volledig functioneel konijnenhok. Dit is een geweldig doe-het-zelf konijnenhok voor binnen of buiten en je kunt een paar lades aan de onderkant laten staan en ze gebruiken om het eten en andere benodigdheden daar te bewaren waar je ze nodig hebt. Deze is echt gemakkelijk en super goedkoop als je toevallig een oude ladekast bij de hand hebt. Zo heb je snel, simpel en goedkoop een nieuw konijnenhok voor je konijn gemaakt.

Konijnenhok laten maken

Mocht je na het lezen van dit artikel denken dat je toch liever niet zelf een konijnenhok maakt maar je wilt toch ook geen konijnenhok kopen in de winkel, dan kan je een konijnenhok laten maken. Zo hoef je zelf geen rekening te houden met wat je konijn allemaal nodig hebt maar kan je toch genieten van een konijnenhok die niet iedereen heeft doordat hij wel zelf gemaakt is door iemand anders. Door een konijnenhok te laten maken kan je alsnog zelf bepalen hoe je wilt dat het konijnenhok eruitziet zonder dat je zelf aan de slag hoeft. Je kan het konijnenhok zelfs op maat laten maken. Ideaal!

Konijnenhok zelf maken

Mocht je wel zelf aan de slag willen maar weet je totaal niet waar je moet beginnen, bekijk dan deze site. Op deze site staan bouwtekeningen die je kunt gebruiken bij elke doe-het-zelf project. Deze bouwtekeningen kunnen net dat steuntje in de rug zijn voor tijdens het maken van je konijnenhok. Je hoeft zelf niet na te denken over de afmetingen en al het gedoe met de bouwtekening, je kunt gewoon lekker aan de slag gaan. Zo kan je toch zelf simpel je eigen konijnenhok maken.

 

Bouwtekening Konijnenhok downloaden