Menu Sluiten

Konijnenhok groot

Konijnen hebben meer nodig dan een groot konijnenhok. Ze hebben een thuis nodig. Voor een buitenkonijn betekent dat op zijn minst een hok, een konijnenhok en een ren. Welke maat konijnenhok heb je nodig voor jouw konijn? Welke maat hok voor twee konijnen? Dit verschilt of het konijnenhok binnen of buiten geplaatst wordt, of je kleine konijnen hebt of dat je een groot konijnenhok nodig hebt voor bijvoorbeeld Vlaamse reuzen. Hiernaast heb je de keuze om een groot konijnenhok zelf te kopen of te maken. 

Groot konijnenhok – Hoeveel ruimte heeft mijn konijn nodig?

In het wild bestrijkt een konijn veel grond en hierdoor heeft een konijn een groot konijnenhok nodig. Een wit konijn, bijvoorbeeld, heeft een leefgebied van wel 20 hectare. Zoveel ruimte hoef je niet te geven, maar jouw konijn heeft wel genoeg ruimte nodig om te rennen, springen, rechtop te staan en zijn achterpoten te strekken. En we willen allemaal dat de huisvesting van onze huisdieren zo comfortabel mogelijk is.

Bekijk hier de bestverkochte grote konijnenhokken op Bol.com

konijnenhok groot

Twee verschillende ruimtes 

Je konijn heeft twee soorten ruimte nodig in het grote konijnenhok: leefruimte en bewegingsruimte. Leefruimte betekent het hok, inclusief een nestkastje of andere schuilplaats. Bewegingsruimte betekent een ren. Idealiter zouden deze zo groot moeten zijn als jouw ruimte en budget toelaten. Beschouw de volgende aanbevelingen als een minimum voor een groot konijnenhok.

Hebben verschillende rassen hokken van verschillende grootte nodig?

Met uitzondering van reuzenrassen, zou de aanbevolen minimum konijnenhok grootte voor de meeste konijnen moeten werken. Maar sommige kleine en middelgrote rassen hebben ook speciale behoeften. Bekijk hier welke verschillende groottes en soorten konijnenhokken er allemaal te vinden zijn zodat je de juiste grootte koopt voor jouw konijnenras.

Leeuwenkop konijnen

Leeuwenkopkonijnen zijn goedaardig, vriendelijk en slim. Ze kunnen echter ook schuwer zijn dan het gemiddelde konijn. Om deze reden heeft jouw leeuwenkopkonijn op zijn minst de minimale grootte van een normaal kunststof konijnenverblijf nodig op een rustige plek binnen of buiten. Zorg voor voldoende schuilplaatsen, of het nu een konijnenhok is of zelfs een activiteit tunnel. Geef ze ook voldoende aandacht en speelgoed in hun grote konijnenhok om hun actieve geest bezig te houden.

Dwergkonijn

Je zou denken dat een dwergras minder ruimte nodig heeft en zeker geen groot konijnenhok nodig heeft. Maar een dwergkonijn weegt gemiddeld drie tot zes pond, en dat is niet veel kleiner dan gewone rassen. Geef jouw dwergkonijn net zoveel ruimte als je een ander konijn zou geven. Een volwassen dwergkonijn daarentegen weegt hooguit tweeënhalf pond. Dat is de grootte van een acht weken oud katje! 

Hoeveel ruimte heb je nodig voor drie konijnen?

Weinig grote konijnenhokken hebben genoeg ruimte om drie konijnen comfortabel te huisvesten. Een oplossing is om meer dan één hok te hebben. Een nadeel hiervan is dat het konijn dat in een eenpersoonshok leeft eenzaam kan worden. Als je voor deze optie kiest, zorg er dan voor dat de hokken een ren delen, en dat alle konijnen veel tijd samen doorbrengen in deze ruimte. Een betere oplossing zou zijn om een even aantal konijnen te kopen, zodat niemand wordt buitengesloten in het grote konijnenhok. 

Een ren is essentieel

Naast een groot konijnenhok heb je buiten en binnen ook een ren nodig. Een konijnen ren is een grote, afgesloten buitenruimte waar jouw konijnen kunnen bewegen. Veel rennen hebben een houten frame en draadwanden. Een ren voegt meer ruimte toe aan jouw konijnenverblijf. Als jouw ren verbonden is met jouw grote konijnenhok, kunnen jouw konijnen overdag spelen en bewegen volgens hun eigen schema.

groot konijnenhok

Kies de locatie van jouw hok zorgvuldig

Konijnen zijn erg gevoelig voor warmte en ook voor kou en hier moet je rekening mee houden met het plaatsen van jouw zelfgemaakte of zelf gekochte grote konijnenhok. Temperaturen boven de 26 graden Celsius kunnen gevaarlijk zijn. Plaats jouw grote konijnenhok dus uit het directe zonlicht, en houd de temperatuur in de zomer altijd in de gaten.

Zorg voor voldoende bodembedekking

Zorg voor voldoende bodembedekking om de bodem van het grote konijnenhok te bedekken. Maak je geen zorgen over het gebruik van te veel. Het is beter te veel te gebruiken dan te weinig. Als de temperatuur daalt, zal uw konijn de bodembedekking gebruiken om warm te blijven. Op andere momenten zal de bodembedekking het overtollige vocht absorberen en het schoonmaken vergemakkelijken.

Houd het hok van de grond

Een groot konijnenhok dat op de grond staat is kwetsbaar voor vocht. Dit kan het hout of het kunststof beschadigen. Het kan ook zowel het hout, als jouw konijn, blootstellen aan schadelijke schimmel en meeldauw. Hokken die op de grond staan kunnen jouw konijnen ook blootstellen aan roofdieren. Al onze hutten zijn verhoogd om deze problemen te verminderen. Als je jouw ren op de grond plaatst, zorg er dan voor dat je hem op een harde ondergrond plaatst, zodat jouw konijnen er niet uit kunnen graven. Je kunt ook gaas langs de omtrek in de grond laten zinken om zowel jouw konijnen als roofdieren te ontmoedigen in of uit het grote konijnenhok te gaan.

Link naar de populairste konijnenhokken die groot zijn op Bol.com.