Konijnen kunnen ook binnenshuis gehouden worden, maar als je de mogelijkheid hebt, zijn er genoeg redenen om konijnen buiten te houden. Deze kleine zoogdieren zijn taai en voelen zich perfect op hun gemak, zelfs bij temperaturen onder nul met sneeuw. Konijnen houden van rennen, springen, graven en door tunnels kruipen – waar kun je dat beter doen dan buiten? Tenslotte is er buiten gemakkelijk meer ruimte voor een voldoende groot konijnenverblijf dan binnen in jouw huis. En als je ervoor kiest om konijnen buiten te houden, hoef jij je ook geen zorgen te maken dat ze op stoelpoten kauwen of uitwerpselen op het tapijt achterlaten. Het houden van je konijn op een balkon kan alleen als het balkon groot genoeg is en goed beveiligd.
Konijnen buiten houden > Bewegingsruimte
Een konijnen hok is onvoldoende als permanent verblijf om konijnen buiten te houden, zonder extra beweging. Konijnen houden van schuilplaatsen zoals buizen en tunnels. Konijnen hebben een grote bewegingsdrang, dus om hun natuurlijke gewoonten te respecteren, moet je hen voldoende beweging gunnen. Daarom moet een buitenverblijf een oppervlakte hebben van minstens 6m2. Hoe meer konijnen er bij jou wonen, hoe groter de ruimte moet zijn. Bovendien moeten konijnen één keer per dag vrij kunnen rondrennen – natuurlijk in een goed afgeschermde buitenruimte. Als dit niet mogelijk is, wordt aanbevolen konijnen te houden in een leefruimte van ten minste 10m2. Een ruime leefruimte is vooral belangrijk tijdens het koude seizoen. Omdat beweging voorkomt dat konijnen het te koud krijgen en zo kan je jouw konijnen buiten warm houden.
Tijd om naar buiten te gaan
Als je jouw konijnen tot nu toe binnenshuis hebt gehouden of als je nieuwe konijnen in huis hebt, is de lente een ideale tijd om konijnen buiten te houden. De dagen worden namelijk weer zachter en er is weinig verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur. Om konijnen niet onnodig te belasten met de verhuizing, is het aan te raden ze geleidelijk te laten wennen aan hun nieuwe buitenverblijf. Plotselinge temperatuursveranderingen en het overvloedige verse voedsel in de vorm van gras dat buiten vrij beschikbaar is voor konijnen, kunnen hun kleine lichaampjes beschadigen en leiden tot spijsverteringsklachten. Houd jouw konijn in het begin maar een uurtje buiten als het gras droog is en de dagen zacht. ‘S Nachts moeten ze naar binnen worden gebracht. Ook ’s nachts kunnen konijnen pas buiten blijven vanaf half mei als er geen grondvorst meer is. Als jouw konijnen eerst geleidelijk aan het buiten zijn gewend, kunnen ze vanaf dan het hele jaar door buiten gehouden worden zonder het koud te hebben.
Konijnen buiten houden tijdens zomer
Als je konijnen buiten houdt, hebben ze in de zomer voldoende schaduwrijke plekken nodig – van bomen, daken of luifels. Het is belangrijk dat de warmte zich niet te veel ophoopt in de schaduw. Konijnen hebben luchtige schaduwrijke plekjes nodig en mogen nooit volledig aan de zon worden blootgesteld. Mocht het echt heel warm zijn door bijvoorbeeld een hittegolf let dan heel goed op jouw konijn. Als het mogelijk is zet jij jouw konijn op een koele plek en desnoods binnen in bijvoorbeeld de garage waar het koeler is. Konijnen moeten het niet te warm krijgen. Zo kan je ervoor zorgen dat je jouw konijnen buiten kunt houden door het hele jaar heen.
Koudere maanden
Ten laatste vanaf augustus moeten konijnen permanent buiten gehouden worden omdat dit de enige manier is waarop ze zich kunnen voorbereiden op de afkoelende temperaturen. Door de natuurlijke vermindering van het licht in de nazomer en de langzame afkoeling van de temperaturen, beginnen konijnen die buiten leven te ruien en vormen ze een dikke, warme vacht die hen een betrouwbare bescherming biedt in de winter. In de herfst is het verstandig jouw konijn vers voer te geven dat zo rijk mogelijk aan energie is, zodat het voor de winter voldoende kan aankomen. Een zadenmengeling, maïskolven om op te kauwen, fruit en overvloedig vers voedsel zijn in deze tijd ideaal voor jouw konijn die buitengehouden wordt.
Konijn buiten houden in winter
Konijnen kunnen zonder problemen het hele jaar door buiten blijven in een voldoende grote leefruimte met voldoende speelmogelijkheden en geschikte afgeschermde plaatsen. Zelfs een winterslaap tijdens vriesnachten is in dit geval heel goed mogelijk. De meeste konijnen houden van sneeuw en verdragen de kou over het algemeen beter dan overmatige warmte. Neem jouw konijn dus niet mee naar binnen om zich in de winter snel op te warmen! Het temperatuurverschil zal hem veel schade berokkenen. In plaats daarvan doe je jouw konijn een groter plezier als je het buiten met zijn speelkameraadjes in de gaten houdt en het regelmatig verse hapjes en knus stro geeft.