Menu Sluiten

Konijnensnacks

Konijnen zijn echte zoetekauwen en houden van traktaties en snacks. Ze zouden graag de hele dag snacks opeten in plaats van hun hooi, dus je moet hun schattige bedelgezichten weigeren en ervoor zorgen dat ze een evenwichtig dieet krijgen! Geef ze alsjeblieft geen menselijk voedsel; konijnen moeten een natuurlijk, vegetarisch dieet met veel vezels eten. Snacks voor je konijn kan je zelf maken of je kan ze kant-en-klaar in de winkel of online kopen. Wanneer je ze zelf gaat maken kan je zelf bepalen wat er allemaal inkomt waardoor je het dieet van jouw konijn goed kan volgen. Wanneer je konijnensnacks wilt kopen, vraag dan om advies wat een gezonde snack is, zo voorkom je dat je jouw konijn iets eet wat hij of zij eigenlijk niet mag eten.

Gezonde konijnensnacks

Snacks die geschikt zijn voor konijnen zijn niet de gebruikelijke snacks die wij als mens direct zouden bedenken. We denken misschien dat chocolade, en dierenwinkels verkopen wel ‘konijnveilige chocoladedruppels’ of ‘melkdruppels’ die speciaal gemaakt zijn om mensen en hun portemonnee aan te spreken, maar deze zitten vol met suiker en dit is zeer slecht voor je konijnen. Verwen je konijnen met natuurlijke zoete lekkernijen zoals fruit, bijvoorbeeld een hapje banaan of appel, of kleine brokjes ‘zoete’ groenten zoals wortelen en broccoli. Wanneer je konijnensnacks koopt, controleer de etiketten bij aankoop om er zeker van te zijn dat ze geen toegevoegde suiker of kunstmatige smaak- en kleurstoffen bevatten.

konijnensnacks

Groenten en fruit konijnensnacks

Groenten en fruit zijn een van de beste konijnensnacks. Konijnen zijn er dol op, en zolang ze niet te veel worden, zijn ze erg gezond. Hier zijn enkele van de beste fruit- en groentesnacks voor konijnen:

 • Appel (verwijder de zaden, want te veel kan giftig zijn voor konijnen)
 • Wortel
 • Banaan
 • Frambozen
 • Aardbeien

De smaak van konijnen zal ook veranderen naarmate ze ouder worden. Onze konijnen hielden van banaan toen ze jong waren, en begonnen in cirkels rond te sprinten als ze het zagen aankomen, maar nu willen ze het niet meer aanraken. Ook zal elk konijn andere voorkeuren hebben. De ene houdt van frambozen, terwijl de andere helemaal niet ge├»nteresseerd is – ook al zijn het dezelfde konijnenrassen. Om te zorgen dat jouw konijn nog genoeg zin heeft in zijn gezonde konijnensnack is het aan te raden om steeds andere konijnensnacks te kopen en aan te bieden. Hierdoor leert je konijn niet te kieskeurig te zijn met zijn konijnensnack en wennen de smaakpapillen aan veel verschillende smaken.

Bladgroen en onkruid als konijnensnack

Er zijn verschillende bladgroentjes waar je konijn graag een hapje van wil eten als konijnensnack:

 • Worteltoppen
 • Selderijstelen en -toppen
 • Broccolibladeren
 • Boerenkool (hoewel slechts in kleine hoeveelheden van tijd tot tijd)

En andere onkruidbladeren, die als volgende worden genoemd, zijn ook zeer geschikt voor konijnen. Het is belangrijk dat je konijn groen krijgt naast hooi en ander gras. Er is veel onkruid, en andere lokale grassen, waar je konijn misschien geen toegang toe heeft in zijn konijnenholte. De soorten onkruid verschillen per land en per gebied. Het is het beste om eerst het onkruid en de grassen te identificeren en ze vervolgens specifiek te googlen om er zeker van te zijn dat ze geschikt zijn voor je konijn. Je konijn zal genieten van de nieuwe smaken en texturen, en het is ook nog een gezonde konijnensnack voor hen. Onkruid zoals hieronder zijn goede konijnensnacks:

 • Weegbree bladeren
 • Paardenbloembladeren
 • Mariadistel

Mocht je zelf konijnensnacks willen kopen dan heeft Bol.com een groot aanbod van gezonde en lekkere konijnensnacks. Bekijk hier de pagina van Bol.com waar al de verschillende konijnensnacks te vinden zijn.