Menu Sluiten

Konijn wassen

Hoe kan je een konijn wassen? Meestal zorgt het konijn zelf voor de schoonmaak en moet je je er niet mee bemoeien. Voor de veiligheid van jouw konijn zijn er echter momenten dat je jij je met het wassen moet bemoeien. Ieder van ons met huiskonijnen heeft waarschijnlijk wel eens een konijn gezien waarbij de poep in de vacht blijft zitten. Het gebeurt en meestal zorgen konijntjes zelf dat het schoon wordt gemaakt. Maar soms komen konijnen niet bij deze plekjes en dan is het goed om te weten dat je deze zelf kunt wassen. Het wassen van je konijn kan met bijvoorbeeld alleen water in een wasbak, met shampoo speciaal voor het konijn of met milde babyshampoo voor jonge baby’s.

Wanneer je konijn wassen?

Er zijn een aantal redenen waarom je je konijn zou moeten wassen. Ten eerste, als je konijn daar beneden vies is en het niet opruimt, laat hem dan niet gewoon achter, in de hoop dat hij zich op een gegeven moment wel eens schoonmaakt. Dit moet je toch echt zelf schoonmaken. De reden hiervoor is simpel. Er kunnen bacteriën in groeien en er kunnen insecten in komen wonen. Letterlijk. Alle soorten insecten, ook vliegen, kunnen hun eieren in de vacht van je huisdier leggen, wat vies en gevaarlijk is. Dus wanneer je ziet dat jouw konijn vies is en je merkt dat deze zichzelf niet schoon ziet maken, dan is het goed om af en toe zelf je konijn te wassen.

konijn wassen

Hoe jouw konijn wassen

Je konijn wassen kan op verschillende manieren. De natuurlijkste manier is dat je je konijn wast met water. Je kan je konijn in bijvoorbeeld de wasbak of gewoon een klein bakje zetten en dan voorzichtig met water en een doekje je konijn proberen schoon te maken. Soms werkt wassen op deze manier als je konijn nog niet zo vies is. De wasbak of het bakje moet niet helemaal gevuld zijn met water als je jouw konijn hierin zet. Ze houden niet van het water en het feit dat ze in een bad zitten veroorzaakt alleen maar stress. En zelfs als je ze wast moeten ze nooit helemaal nat worden, want een nat konijntje kan gemakkelijk kouvatten omdat ze zo langzaam drogen. Mocht een doekje met water niet werken dan kan je de wasbak een klein beetje vullen zodat de vacht van je konijn in het water kan weken en dan is het makkelijker om je konijn te wassen.

Middelen voor het wassen van je konijn

Als je konijn erg vies is en alleen water is niet genoeg om jouw konijn te wassen dan kan je verschillende middelen toevoegen aan het water om het wassen makkelijker te maken. Probeer eerst wel alleen het wassen met water, dit is het meest natuurlijkste voor je konijn om te doen. Mocht water niet werken dan kan je er shampoo aan toevoegen. Het liefste een shampoo dat voor konijnen of katten gemaakt is. Deze shampoo beschadigd de huid onder de vacht van je konijn het minste en is dus niet zo schadelijk voor je konijn. Mocht je dit niet in huis hebben en geen budget hebben om een dieren shampoo te kopen dan kan je ook een milde babyshampoo zonder parfum gebruiken om je konijn mee te wassen.