Menu Sluiten

Bodembedekkers konijn

Als je een konijn buiten houdt, moet je goed nadenken over welke bodembedekking je gebruikt in het hok voor je konijnen. We praten veel over binnenhuiskonijnenzorg, maar hoe zit het met die konijnen die buitengehouden worden?  Een goede verzorging en een goede huisvesting is voor buitenkonijnen net zo belangrijk als voor de konijnen die in huis worden gehouden. Een veel voorkomende gewoonte die veel goedbedoelde konijnenbezitters doen is hun huiskonijn in hetzelfde hok zetten als waar hun kippen of geiten in zitten.  Sommigen laten de konijnen zelfs los op de grond leven zonder een bodembedekking voor het konijn of een verhoogde plek in het hok waar het konijn zich kan terugtrekken.

Waarom bodembedekking in konijnhok

Buitenkonijnen hebben schone leefruimtes nodig die dagelijks vrij worden gehouden van elke vorm van ontlasting. Hiervoor kan je bodembedekking gebruiken. Zorg voor een bodembedekking dat goed absorbeert zoals papier, zaagsel en hooi. Ze hebben een konijnenhok nodig met goede ventilatie zodat ze niet gestrest raken en een verhoogd risico hebben op ernstige Pasteurella-infecties aan de luchtwegen. Konijnen zouden het beter doen in een verhoogd, meestal van draad voorzien, hok met een gedeelte dat volledig van hout is afgesloten (boven- en onderkant) waar ze uit de kou kunnen komen en zich hopelijk kunnen verstoppen voor een vossen- of wasbeerpatrouille in de nacht. Op de bodem van het hok moet een laagje bodembedekking te vinden zijn zodat het konijn zich comfortabel kan voortbewegen in het hok.

Welke bodembedekking voor je konijn

Er zijn verschillende soorten bodembedekking te vinden die goed gekeurd zijn om te gebruiken in het konijnenhok van jouw konijn. De meest populaire bodembedekkers voor in het konijnenhok zelf zijn hooi, zaagsel en papier. De reden hiervoor is dat hooi, zaagsel en papier goed de ontlasting van het konijn opneemt. Zo voorkom je dat je konijn door zijn of haar eigen ontlasting gaat lopen en zo bacteriën gaat verspreiden. Dit is niet goed voor het konijn. Daarnaast is bodembedekking van hooi, zaagsel en papier snel en vrijwel overal te kopen en is het relatief goedkoop te koop wat het ook populair maakt. Het is goed als je voor een combinatie kiest binnen in het konijnenhok. Je kan bijvoorbeeld eerst een laagje papier doen, zoals kranten en oud papier en vervolgens wat hooi en zaagsel. Zo heeft jouw konijn de perfecte bodembedekking in zijn konijnenhok.

bodembedekkers konijn

Konijnentoilet om ontlasting te voorkomen

Om te voorkomen dat de bodembedekking helemaal vol komt te liggen met ontlasting van je konijn is het misschien handig om in het konijnenhok een konijnentoilet te plaatsen. Een konijnentoilet kan je eenvoudig en snel kopen bij elke dierenwinkel of online op bijvoorbeeld bol.com. Bekijk hier de pagina met konijnentoiletten van Bol.com. Na enige training die je konijn nodig heeft om te begrijpen dat hij of zij de behoefte op het konijnentoilet moet doen is de kans groot dat het konijnenhok van binnen een stuk schoner wordt doordat de ontlasting voornamelijk op het konijnentoilet wordt gedaan. Dit scheelt ook in tijd wanneer je het hok moet schoonmaken en de bodembedekking moet vervangen.

Planten als bodembedekking buiten

Ze mogen dan wel harig en schattig zijn, hun capriolen komisch en leuk om naar te kijken, maar konijnen verliezen snel hun aantrekkingskracht als ze zich een weg banen in de tuin door zich een weg te kauwen door de door jou aangelegde bodembedekking. Het selecteren van konijnenresistente planten als bodembedekking is geen zekere oplossing omdat konijnen bijna alles eten als ze honger hebben en voedsel schaars is. Hoewel er geen gegarandeerde konijnbestendige planten zijn, zijn sommige planten minder eetlustopwekkend waardoor de kans groot is dat de konijnen deze planten zullen laten staan. Planten die een sterke geur, doorns, of leerachtige bladeren hebben, worden door konijnen niet graag gegeten. Konijnen hebben ook de neiging om planten te vermijden die een melkachtig sap uitstralen. Een aangeboren gevoel van gevaar leidt vaak, maar niet altijd, dieren weg van planten die giftig zijn. Zo kan je toch genieten van de plantachtige bodembedekking voor je konijn in de tuin.

Bodembedekking konijn kopen

Wil je zelf bodembedekking kopen voor je konijnen maar wil je niet de deur uit? Hier op Bol.com kan je veel verschillende soorten bodembedekking vinden voor in het konijnenhok. Je kan makkelijk de prijzen vergelijken met elkaar en dat in het comfort van je eigen huis!