Menu Sluiten

Konijnenras

Konijnenrassen zoals het Nederlandse konijn zijn populaire konijnenrassen die lief en rustig zijn. Omdat veel beweging altijd een noodzaak is voor je konijn, zowel een konijn die binnen als buiten gehouden wordt, zorgt een ruime kooi voor veel beweging en vrijheid gedurende de hele dag. Houd er rekening mee dat jouw konijn elke dag nog genoeg vrije tijd nodig heeft om buiten zijn schattige kooi rond te huppelen. De meeste konijnenrassen zijn goede metgezellen. Omdat geen konijn hetzelfde temperament heeft of dezelfde producten nodig heeft, moet je goed onderzoeken wat welk ras nodig heeft.

Konijnenras binnen – Amerikaans Konijn

Het Amerikaanse konijn is een konijnenras dat een goede metgezel voor oudere kinderen en volwassenen is. Ze zijn kalm, lief en ontspannen en relatief klein. Toch valt dit ras niet onder de mini konijnenrassen. Dit konijnenras heeft een semi-boogvormig lichaamstype, met smalle, kleine oren die taps toelopen en goed geproportioneerd zijn in de lengte. De vacht is zijdeachtig. Het verzorgen van dit ras is gemakkelijk, maar konijnen moeten niet in bad, omdat ze gemakkelijk gestrest worden. Omdat konijnen zichzelf goed kunnen onderhouden, is netheid nooit een probleem. Dit konijnenras werpt zich wel af, en als ze vervellen, hebben ze extra verzorging nodig.

Het Amerikaanse konijnenras kan al vanaf de leeftijd van 4 maanden gesteriliseerd worden, waarbij dierenartsen 6 maanden aanbevelen als de beste leeftijd om te steriliseren. Bokken (mannelijke konijnen) kunnen worden gecastreerd op 3 ½ maand. Hoewel dit een zeer gezond ras is, kunnen ze gevoelig zijn voor haarballen, baarmoedertumoren, myxomytose, calicivirus en overwoekerde tanden. Hierdoor is het goed om voordat je dit konijnenras in huis haalt je een dierenarts vraagt om voer advies.

Konijnenras binnen – Het Nederlandse Konijn

Het Nederlandse konijn is een konijnenras dat goed binnen gehouden kan worden. Dit is een ander klein ras dat tussen de 2 en 4 kilo weegt. Het Nederlandse konijn is rustig en een heel oud ras. Het Nederlandse konijn heeft een ronde lichaamsvorm die klein is met een afgeronde kop. De oren zijn kort en breed en de vacht is zacht. De voorpoten zijn korter dan de achterpoten en de vacht is kort en glanzend. Het Nederlandse konijn is er in verschillende kleuren, waarbij elk type Nederlands konijn te herkennen is aan zijn vachtkleur. Ze hebben allemaal donkergekleurde oren en stoeien met witte pluizige banden van de bovenkant van hun schouders tot aan hun buik. De poten zijn ook wit, net als de bles halverwege de voorkant van het gezicht. Het Nederlandse konijn hoort bij de mini konijnenrassen.

konijnenras

Konijnenras binnen – Blanc de Hotot

Dit konijnenras is afkomstig uit Frankrijk en heeft specifieke oogaftekeningen die lijken op eyeliner die op het oog is aangebracht. Met een wit lichaam is dit grote konijnenras een prachtige metgezel. Goed voor kinderen en volwassenen, het is lief en actief. De Blanc de Hotot weegt tussen de 4 en 6 kilo en heeft een levensduur van 7 tot 10 jaar. Het draagt een kleine staart, en middelgrote oren die rechtop staan. De vacht is kort en strak en heeft ook extra lange beschermhaartjes die zorgen voor de glanzende glans. Dit is een konijnenras dat weinig onderhoud nodig heeft en dat het goed doet bij veel beweging in de buitenlucht. Met een minimale verzorging van 1-2 keer per week tijdens de periode van het verharen en eens per week wanneer ze niet verharen blijft de vacht van dit konijnenras mooi en gezond.

Dit konijnenras is een uitsluitend wit konijnenras met bruine ogen. De zwarte “eyeliner” markering is de enige markering die dit ras heeft. Hoewel ze niet vatbaar zijn voor erfelijke ziekten, moeten de baasjes van de konijnen wel uitkijken voor overwoekerde tanden. Dit kan worden voorkomen door het voeren van een hoogwaardige voeding met veel hooi. Ook oormijt kan een probleem vormen, maar dit is een probleem die bij elk konijnenras kan voorkomen. Houd je konijn uit de buurt van agressieve honden of grote dieren die hem pijn kunnen doen, vooral buitenshuis. Dit is een volgzaam en lief konijnenras dat, als het gesocialiseerd wordt, de beste vriend van je hond, kat en kinderen kan worden.

Konijnenras buiten – Vlaams Reuze Konijn

Dit konijnenras wordt gezien als de reus van de konijnen. Het is niet ongewoon om een Vlaamse Reus te zien spelen met honden en zelfs met hen te knuffelen als ze samenleven. Doordat dit ras niet klein maar groot is is dit ras ideaal om buiten gehouden te worden. De Vlaamse reus kan oren hebben die omhoog staan, of ze kunnen hangoren hebben. Of dit ras hangoren heeft hangt af van hoe ze geboren worden. Dit konijnenras is erg sociaal en het ras kan goed met kinderen en andere dieren omgaan mits hier aandacht aan wordt besteed.

Konijnenras buiten – Harlekijn konijn

De Harlekijn konijnenras wordt de clown van de konijnenwereld genoemd en vindt het leuk om zijn omgeving te verkennen – kamer voor kamer, centimeter voor centimeter – zelfs als hij het al heel veel keer eerder heeft gedaan. Hun actieve persoonlijkheden maken hen perfecte speelkameraadjes voor kinderen en beginnende eigenaars. Het is ook een prima konijnenras om te houden met kinderen in het gezin.