Menu Sluiten

De ideale voeding voor konijnen

Konijnen hebben ook een aantal essentiële voedingsstoffen nodig. Het is belangrijk om hierop te letten, voordat je het een en ander aanschaft. Handig is om van tevoren met een dierenarts te overleggen of online wat onderzoek te doen, want het voer voor konijnen kan onder andere verschillen per leeftijd en grootte. Hieronder een aantal soorten voeding die redelijk algemeen zijn. 

Hooi

Het meest voor de hand liggende, maar erg noodzakelijk is uiteraard hooi. Hooi is een essentieel onderdeel als het gaat om de voeding van konijnen. Het bevat namelijk enorm veel vezels die nodig zijn voor een gezonde spijsvertering van het dier. Zorg ervoor dat je konijn altijd vers hooi heeft en hier kun je het beste op letten, zodra je het hok schoonmaakt. Hoe kun je zien dat hooi vers is? Meestal heeft het een beetje een groene kleur en ruikt ook wat lekkerder. Om de eetlust een beetje te stimuleren, zou je daarnaast kunnen denken aan kruidenhooi. Dit heeft soms een hogere voedingswaarde. 

Traktaties

Het is vervolgens ook niet al te onbelangrijk om af en toe te denken aan traktaties voor de konijnen. Een goed voorbeeld hiervan zijn gedroogde meelwormen. Meelwormen zijn een eiwitrijke snack en kunnen een perfecte afwisseling vormen in de voeding van konijnen. Te veel eiwitten kunnen schadelijk zijn voor het beetje en vandaar dat het gezien wordt als traktatie in plaats van standaard dieet. Bij het kopen van gedroogde meelwormen is het slim om te kijken naar hoe groot ze zijn. Een konijn moet ze zo makkelijk mogelijk kunnen opeten, zodat het veilig verteert. Meelwormen van kleiner formaat zijn daarom ideaal. Door het met elkaar te combineren, kun je de meelwormen verstoppen in het hooi. Dit zorgt voor meer natuurlijke graaf- en zoekgedrag van konijnen.

Groentes 

Andere voedingsstoffen, zoals mineralen en vitamines, halen konijnen net als mensen ook uit verse groenten. Het ondersteunt een gezonde spijsvertering bij de dieren. Daarnaast helpt bij het voorkomen van verstopping en houden de darmen goed in beweging. Konijnen wil je op zo een gezond mogelijk gewicht houden en groentes kunnen hier als geen ander bij helpen. Er zitten namelijk weinig calorieën en vet in. Als laatste is het fijn om nog even het drinken te noemen. Konijnen hebben net als andere dieren dagelijks water nodig. Dit kan je geven in een speciale drinkfles. Houdt het drinkgedrag van je konijn nauwlettend in de gaten, omdat wijzigingen in de hoeveelheid water die het konijn drinkt, een aanwijzing kan zijn van mogelijke gezondheidsproblemen. Mocht dit zo zijn, ben je er goed op tijd bij.