Menu Sluiten

Mogen konijnen spinazie

Misschien zijn wortelen wel de eerste groente die in gedachten komt voor het voeren van konijnen, maar konijntjes zijn dol op veel verschillende groenten zoals spinazie en zelfs wat fruit. Je bent misschien geneigd om je konijn elke soort groente te voeren die je bij de hand hebt, maar alleen omdat je voedsel hebt gevonden in de groente sectie betekent dat niet dat het goed is voor je lieve konijntje, vooral niet in onbeperkte hoeveelheden. Konijnen hebben naast groentes ook nog gewoon normale konijnen voeding nodig. Pas op met wat je geeft aan je konijn want konijnen mogen niet elke soort groente eten en ze mogen de groentes die ze wel mogen niet onbeperkt eten. In dit artikel lees je alles over of konijnen spinazie mogen eten.

Konijnen houden van spinazie

Konijnen mogen spinazie. Als herbivoren houden konijnen van groenten in het algemeen en van bladgroen in het bijzonder. Dat is een goede zaak, want groenten zijn een bron van vitaminen en vezels om je konijn gezond en gelukkig te houden. Je konijn zal genieten van het knabbelen op spinazie, maar ook op bietgroenten, koriander, munt en klaverscheuten en -blaadjes. Lekkere spinaziebladeren zorgen voor ruwvoer voor je konijn en zijn een bron van vitamine A, die nodig is voor een gezonde konijnengroei. Maar naast deze heilzame elementen bevat spinazie ook oxalaten. Dit zijn organische zuren die zich kunnen ophopen in het systeem van je konijn en giftig kunnen worden als hij consequent een grote hoeveelheid voedsel eet dat deze oxalaten bevat. Vandaar dat konijnen spinazie mogen eten maar je moet ze niet te veel geven.

konijnen spinazie

Hoe verser, hoe beter

Je konijn zal verse spinazie of andere groenten en fruit op prijs stellen en vers zal ook gezonder zijn voor hem. Als je spinazie, paardenbloemgroen of klaver rechtstreeks uit de tuin plukt voor je konijn, was en droog het goed af voordat je het aan hem voert, zodat de pesticiden of andere ongezonde resten volledig weg zijn. Als je het handiger vindt om een voorraadje spinazie voor je konijn te hebben, zorg er dan voor dat ze niet allemaal op een hoopje liggen. Op die manier wordt schimmelvorming en gisting bevorderd, die beide gevaarlijk zijn voor de gezondheid van je konijn. Je konijn vindt het misschien niet erg om licht verwelkte spinazie of ander groen te eten, maar zorg ervoor dat ze niet beschimmeld of vergeeld zijn.

Er zijn ook speciale snacks voor konijnen die spinazie bevatten