Menu Sluiten

Konijn nagels knippen

Het is belangrijk dat je de nagels van je konijn knipt. Omdat huiskonijnen niet in staat zijn om te graven en hun klauwen in je huis of appartement te verslijten, zullen hun nagels steevast te lang groeien. Het is heel belangrijk dat je de nagels van jouw konijn op de juiste lengte houdt. Lange nagels kunnen in de voet van je konijn krullen, of ze kunnen ergens aan blijven haken, wat een groot ongemak voor je huisdier veroorzaakt. Het knippen van de nagels van je konijn kan een ontmoedigende taak lijken. En veel konijnenbezitters kiezen ervoor om het aan hun dierenarts over te laten. De kosten van frequente bezoeken aan de dierenarts kunnen hoog oplopen. Zelf een nagelschaar of nagelknipper voor je konijn kopen is voor de kosten een betere oplossing. Dus hier is wat advies over het zelf knippen van de nagels van je konijn.

Hoe vaak nagels konijn knippen?

De nagels van een konijn moeten minstens om de 3-4 weken geknipt worden. Hoe vaak precies hangt af van de snelheid van de nagel groei. Als je te lang de nagels van je konijn niet laat knippen of niet zelf knipt, zal de bloedtoevoer met de nagel blijven groeien en zal het moeilijker worden om de nagel op de juiste lengte te knippen, omdat de zenuw in de nagel te lang zal zijn om de nagel korter te knippen zonder dat je konijn gaat bloeden. Als jij je super oncomfortabel voelt bij het knippen van de nagels van je konijn, kunnen dierenartsen dit meestal doen. De kosten hiervan zijn ongeveer 5 a 10 euro per keer. Het is natuurlijk veel gemakkelijker voor jou en minder stressvol voor je konijn om zelf de nagels van je konijn te knippen in een vertrouwde omgeving.

konijn nagels knippen

Nagels konijn knippen zonder bloeden

Het beste voor je konijn is om de nagels te knippen voordat je door de bloedtoevoer heen moet knippen. Als je goed kijkt naar de basis van elk van de nagels, zie je een roze of donkere schaduw. Dat heet de kwik. Het is eigenlijk een adertje dat de nagel van bloed voorziet (dit is geen exacte wetenschappelijke explanatie, maar het is de makkelijkste manier om het hier uit te leggen). Als je de nagels van je konijn eens bekijkt, zie je een dunne, zwarte, diagonale lijn door elke nagel in een bepaald gebied gaan. Dit zijn de snijlijnen. Het doel bij het knippen van de nagels van je konijn zonder hem te laten bloeden is om net boven de kwik te knippen. Wanneer je wel in het kwik knipt zal je konijn bloeden tijdens het knippen van de nagels.

Tips nagels konijn knippen

Het is makkelijker om de nagels van je konijn snel en effectief te knippen als het konijn goed in bedwang wordt gehouden. Vraag indien mogelijk iemand om je te helpen en wikkel je konijn vervolgens in een handdoek om de beweging te verminderen en elke poot te isoleren. Sommige konijnen schrikken van het geluid van het knippen met een nagelschaar of nagelknipper. In deze situaties kan je ook overwegen om de nagels gewoon te vijlen, maar dit kan een langer proces zijn als de nagels van je konijn vrij lang zijn. Ook kan het goed zijn om een nagelschaar of nagelknipper te kopen die speciaal gemaakt zijn voor konijnennagels. Dit kan het proces van het knippen van de nagels van je konijn makkelijker maken. Een nagelschaar speciaal voor konijnen nagels kan je hier op Bol.com vinden.