Menu Sluiten

Konijnen binnen houden

Is het mogelijk om konijnen binnen te houden? Sinds jaar en dag maken katten en honden deel uit van het meubilair in de huizen van vele eigenaars van gezelschapsdieren. In het verleden hebben de meeste mensen hun konijnen buitengehouden in buitenhokken. Het houden van konijnen binnenshuis is een groeiende trend bij nieuwe konijneneigenaren. Huiskonijnen kunnen heel leuk zijn. 

Konijn binnen houden – Konijnen-proof maken

Om konijnen binnen te kunnen houden heb je voorbereiding nodig. Kabels en snoeren waar konijntjes mee in aanraking kunnen komen, moeten worden beschermd, want ze kauwen er graag op en dat kan elektrocutie of zelfs brand veroorzaken. Je kunt speciale planken of buizen gebruiken om jouw konijnen de toegang tot draden te ontzeggen. Je moet ook alle kamerplanten buiten het bereik van je konijnen houden. Want ze knabbelen er graag aan. Plus, zorg ervoor dat geen van je kamerplanten giftig zijn voor konijnen, voor het geval dat. Zorg er ook voor dat schoonmaakmiddelen, sprays en medicijnen niet in de buurt staan. Vergeet niet dat konijnen heel hoog kunnen springen en zich door nauwe ruimtes kunnen wurmen. Sommige klimmen ook graag op meubels. Houd hier rekening mee als je dingen “buiten bereik” plaatst en je jouw konijn binnen wilt houden.

konijnen binnen houden

Spullen kopen

Om te zorgen dat je jouw konijn veilig binnen kunt houden is het goed om wat spullen te kopen. Zorg ook voor veel konijnvriendelijk speelgoed in huis waar ze op kunnen kauwen. Het is echter heel natuurlijk voor een konijn om te kauwen en ze zullen waarschijnlijk nog steeds kauwen op meubels, plinten en deurposten waar ze toegang toe hebben. Als dit een probleem is, kan je dit het beste voorkomen door jouw konijnen op plaatsen te houden waar ze niet zonder toezicht aan deze dingen kunnen komen en plastic afschermingen te gebruiken om het gebied te beschermen. Als dat niet mogelijk is en ze toch genoeg ruimte krijgen binnen, dan zijn konijnen misschien niet het beste huisdier voor je.

Toegang tot de buitenlucht

Je kan konijnen binnen houden maar konijnen moeten regelmatig toegang hebben tot een veilige buitenruimte. Dit geldt ook voor binnen konijnen, die er baat bij hebben om even in de zon en de frisse lucht te zijn. Je kunt een veilige ren in jouw tuin zetten waar jouw konijnen veilig kunnen rondlopen en grazen. In het ideale geval hebben ze hier vrij toegang toe en kunnen ze gaan en staan waar ze willen – dit kan bijvoorbeeld via een kattenluikje dat aan een tunnel in de ren vastzit. Als dit niet mogelijk is, moet je ze er regelmatig mee naar toe nemen. Hun buiten ren moet op een schaduwrijke plaats staan en beschermd zijn tegen wind en weersveranderingen. Binnen konijnen zijn minder gewend aan het weer dan konijnen die buitengehouden worden, dus houdt ze goed in de gaten voor het geval ze van slag raken door veranderingen. Bij extreme weersomstandigheden moeten jouw konijnen veilig binnen zitten.

binnen houden konijn

Gezelschap

Konijnen zijn erg sociaal en als ze alleen gehouden worden, zullen ze het gezelschap van andere konijnen missen, ook als je konijnen binnen houdt. Het beste is om ze in paartjes of zelfs kleine groepjes te houden. Zo kunnen ze elkaar vermaken en zullen ze veel gelukkiger zijn. Vergeet ook niet te zorgen voor veel speelgoed waar ze op kunnen kauwen en mee kunnen spelen. Je moet ook tijd met je konijntjes doorbrengen. Probeer ze niet te veel op te pakken om ze te knuffelen, want ze worden meestal niet graag opgetild. In plaats daarvan kun je bij ze gaan zitten en ze naar je toe laten komen. Als je je konijn toch moet optillen, zorg er dan voor dat je dit goed doet om verwondingen te voorkomen. Kortom, houd rekening met de adviezen die we hebben gegeven om konijnen binnen te houden. Bekijk ook eens de blogs over konijnen benodigdheden