Menu Sluiten

Drinkbak konijnen

Konijnen moeten constant toegang hebben tot water, hiervoor is een drinkbak voor konijnen nodig. De hoeveelheid die ze drinken is sterk afhankelijk van de omgeving en hun dieet. Een middelgroot konijn drinkt ongeveer 50-300 ml per dag. Deze hoeveelheid water moet er dan ook in de waterbak te vinden zijn. Konijnen die vers voedsel krijgen of op gras mogen grazen zullen hier veel van hun waterbehoefte uit halen en kunnen tot 50% minder drinken dan konijnen die alleen droogvoer krijgen. Konijnen kunnen ook meer drinken bij warm weer. Konijnen moeten zuiver water krijgen om te drinken. Dit lijkt misschien saai voor mensen die gewend zijn aan een breed scala aan dranken, maar het is de meest natuurlijke en gezonde optie. Zo zijn er nog meer zaken om rekening mee te houden bij de drinkbak voor konijnen, lees snel verder

Water in drinkbak konijn

Wees op je hoede voor vitaminen die aan het water worden toegevoegd in de konijnen drinkbak. Die kunnen het konijn aanzetten tot overmatig drinken en die over het algemeen onnodig zijn als uw konijn een gezond dieet eet. Overtollig water en overtollige vitaminen in de waterbak kunnen de gezondheid van uw konijnen beïnvloeden. De enige uitzondering op deze regel is voor zieke konijnen die het risico lopen uitgedroogd te raken, dan kan een kleine hoeveelheid zuiver, ongezouten appel- of wortelsap aan het water in de drinkbak of waterbak worden toegevoegd.

drinkbak konijnen

Geen drinkbak maar fles

Als je niet wilt dat jouw konijn uit een drinkbak drinkt om welke reden dan ook dan is het ook mogelijk om je konijn uit een konijnenwaterfles te laten drinken. Een waterfles van 600 ml moet gedurende 24 uur voldoende water leveren voor twee kleine-middelgrote konijnen. Als je meerdere konijnen hebt of een konijn hebt die veel drinkt, stel ik voor om meerdere flessen te gebruiken in plaats van grotere. Het is ook een goed idee om een tweede fles te overwegen in de zomer, om een back-up te geven als het water opraakt of voor wanneer een waterfles stuk gaat. Dit is vooral handig als je overdag werkt of niet in staat bent om jouw konijnen te controleren. Daardoor is het soms beter om in plaats van een drinkbak een drinkfles te kopen voor jouw konijn.

Welke drinkbak kopen voor mijn konijn?

Welke drinkbak moet ik nu kopen voor mijn konijn? Een waterbakje is ongetwijfeld een meer natuurlijke manier om te drinken en veel konijnen zullen deze bij voorkeur gebruiken in plaats van een fles. Het nadeel van een waterbakje is dat het heel gemakkelijk is om ze te bevuilen met hooi en strooisel, en ze kunnen ook omgestoten worden. Zware keramische kommen zijn het meest konijnbestendig, omdat plastic waterbakken vaak worden opgepakt en rondgegooid als speelgoed. Wees op je hoede voor het plaatsen van keramische waterbakken op een hoog niveau, bijvoorbeeld een tweede verdieping, waar ze over een richel of een helling kunnen worden geduwd en gebroken kunnen worden. Dan kan je vaak een nieuwe drinkbak kopen. Op deze pagina vind je verschillende drinkbakken en drinkflessen die je kunt kopen voor jouw konijn.

konijnen drinkbak

Overwegingen voor konijnen drinkbak

Neem de volgende overwegingen mee bij het kiezen van een geschikte konijnen drinkbak

 1. Type drinkbak: Er zijn verschillende soorten beschikbaar. De meest voorkomende zijn:
  • Flessen drinkbak: Deze bevestig je aan de buitenkant van het konijnenhok. Het water komt uit de fles in een kom wanneer het konijn eraan likt.
  • Schotel drinkbak: Dit is een platte schaal of kom waar je water in giet. Konijnen kunnen rechtstreeks uit de schaal drinken.
  • Hangende drinkbak: Dit is een kom die je aan de zijkant van het hok kunt hangen. Het voorkomt dat het water snel vuil wordt door bijvoorbeeld strooisel.
 2. Hygiëne: Het is belangrijk om de konijnen drinkbak regelmatig schoon te maken en het water dagelijks te verversen. Konijnen zijn gevoelig voor bacteriële besmettingen, dus een schone drinkbak is essentieel om hun gezondheid te waarborgen.
 3. Waterkwaliteit: Zorg ervoor dat je schoon, vers water geeft aan je konijnen. Vermijd het gebruik van leidingwater dat te koud of te warm is, en zorg ervoor dat het water vrij is van verontreinigingen.
 4. Locatie: Plaats de drinkbak op een plek in het hok waar de konijnen er gemakkelijk bij kunnen. Zorg ervoor dat ze er niet in kunnen knoeien of de drinkbak omver kunnen werpen.
 5. Overloopvoorzieningen: Als je een schotel drinkbak gebruikt, overweeg dan een model met een overloopvoorziening om te voorkomen dat het water snel morst of vervuilt.
 6. Wintermaatregelen: In koude klimaten moet je ervoor zorgen dat het water in de konijnen drinkbak niet bevriest. Verwarmde drinkbakken of het dagelijks vervangen van het water met warm water kan helpen om ervoor te zorgen dat je konijnen toegang hebben tot drinkbaar water.