Menu Sluiten

Bouwtekening konijnenren

Het is gemakkelijk om je eigen konijnenren te bouwen mits je een goede bouwtekening hebt gemaakt van tevoren. Een goed konijnen ren biedt onderdak, is gemakkelijk te reinigen en is bestand tegen vocht. Er zijn wel enkele aandachtspunten waar je op moet letten bij het bouwen van een konijnen ren. Een ren die niet goed gemaakt is kan gevaarlijk zijn voor zowel je huisdier als voor de mens. Daarom is het goed om voor dat je de ren gaat maken te beseffen of je zelf alles gaat bedenken, dus het ontwerp, de materialen enzovoort, of dat je een kant en klare bouwtekening gebruikt bij het maken van de konijnenren zoals deze die hier in een pdf te vinden is.

Aandachtspunten bouwtekening konijnenren

Er zijn verschillende dingen waar je op moet letten bij het maken van de konijnenren en de bouwtekening ervan. Je konijn of konijnen hebben ruimte nodig om het gezond te blijven. De grootte van de ren zal afhangen van het ras van het konijn – een Vlaamse Reus heeft meer ruimte nodig dan een dwergenras. Daarnaast moet je een grotere ren maken als je meerdere konijnen erin wilt houden. Ook is het goed om een entree met veel ruimte te maken, en zorg ervoor dat de ren een warme en een schaduwrijke kant heeft wanneer je de ren ergens plaatst. Maar de allerbelangrijkste is natuurlijk dat de ren een veilige plaats moet zijn voor jouw konijn, en dat het bescherming biedt tegen roofdieren. Door al deze aandachtspunten is een bouwtekening handig om te maken. Mocht je niet zelf een bouwtekening willen of kunnen maken van een konijnenren dan kan je er hier eentje vinden in de pdf.

bouwtekening konijnenren

Benodigde materialen bouwtekening konijnenren

Wanneer je gaat beginnen met de bouwtekening moet je de materialen die je gaat gebruiken weten. Het is handig om alle materialen in 1 keer van tevoren aan te schaffen zodat je niet tussen het bouwen van de konijnen ren door nog weer naar de winkel moet. Het kan handig zijn om iets meer materialen te kopen dan dat nodig is wanneer dit je eerste doe het zelf project is. Je hebt materialen nodig voor de vloer, voor het frame en voor boven op de konijnen ren. Dit staat ook beschreven in de bouwtekening van de konijnenren in pdf.

Bouwtekening – Het bouwen van het frame

De eerste stap van de bouwtekening van de konijnenren is het bouwen van het buitenframe. Zoals op de tekening te zien is, is het frame gemaakt van balken. Gebruik een waterpas om te controleren of alle hoeken recht zijn en goed uitgelijnd. Dit deel van het frame is nodig om het vloerpaneel te ondersteunen en om de surround te monteren. De hier getoonde afmetingen en structuur zijn bedoeld als leidraad, en je kan de afmetingen aanpassen aan je eigen wensen. Om te voorkomen dat je konijn ontsnapt en een konijnenhol graaft, kan je een vloerpaneel in de konijnen ren plaatsen. Als je het niet erg vindt dat je konijn in de grond graaft, is het een goed idee om wat sterk gaas onder de grond te leggen (ongeveer 20 cm diep). Dan heeft je konijn de vrijheid om te graven, maar kan het niet ontsnappen. Dit is verder uitgelegd op de bouwtekening van de konijnenren

Bouwtekening ren – Bodempaneel en trappen

Voordat u de constructie in elkaar zet, zaagt u een stuk bekistingsmultiplex van de juiste grootte en vorm uit en zet u het vast. Maak van een stuk multiplex een loopbrug of ladder en zet deze op zijn plaats in de opening zoals op de tekening te zien is. Monteer een kruisstuk om de loopbrug vast te zetten en schroef deze vast.

Maak de zijwanden

De volgende stap op de bouwtekening voor het maken van een konijnenren is het maken van de zijwanden en het binnenpaneel. Maak de zijwanden van het konijnenhok door de planken aan het frame te schroeven. Boor de gaten voor de schroeven voor om te voorkomen dat het hout splijt. Bevestig het gaas aan de openingen met behulp van een nietpistool of spijkers. Het binnenpaneel is bedoeld als bescherming om te dienen als nachtverblijf. Maak een opening in het paneel die groot genoeg is om je konijn in en uit te laten gaan.

Vervolgstappen bouwtekening konijnenren

Mocht je meer stappen willen weten van het maken van een konijnenren bekijk dan de pdf met de bouwtekening erin.

 

Bouwtekening Konijnenhok downloaden