Menu Sluiten

Konijnentoilet

Wanneer je een konijn in een hok houdt, hebben ze een konijnentoilet nodig. Een veel voorkomende misvatting is dat konijnen vuile dieren zijn. Maar konijnen zijn voor een deel prachtige gezelschapsdieren, omdat ze net als katten getraind kunnen worden dat ze hun behoefte op een konijnen toilet doen. Een konijnentoilet is een toilet dat van een grote bak is in de hoek van het hok. Het heeft een rechthoekige of driehoekige vorm zodat het mooi in de hoek van het konijnenhok past. Een konijnentoilet kan je zelf maken of je kan er eentje kopen in verschillende winkels waar ze dierenspullen verkopen.

Konijnentoilet

Het konijnentoilet is meestal een grote rechthoekige bak met aan twee kanten een klein opstaand randje. Dit randje zorgt ervoor dat de behoefte van je konijn in het konijnentoilet blijft en dat het dus niet in het hok zelf loopt. Een konijnentoilet is eigenlijk overal te koop en er zijn veel verschillende soorten en maten. Bekijk hier eens de pagina van konijnentoiletten op Bol.com. Wanneer je een konijnentoilet gebruikt in een houten hok is het belangrijk dat je naast het toilet zelf ook een rooster koopt als bodembedekker. Dit rooster is belangrijk om het hout te beschermen tegen de ontlasting van je konijn. Het rooster plaats je voordat je het konijnentoilet in het hok legt onder de plek waar het konijnentoilet komt. Dit rooster dient dan als bodembedekker voor onder het konijnentoilet.

konijnentoilet

Konijnentoilet training

Zorg voor een klein konijnentoilet met lage zijkanten en geen bovenkant. Je kunt ook een ondiepe opbergbak gebruiken. Snij een deuropening in een van de zijkanten als deze te hoog is. Doe geen moeite met de hoekige kattenbakken die geadverteerd zijn voor konijntjes, want die zijn te klein. Leg een dun laagje strooisel op de bodem van het konijnentoilet – net genoeg om nattigheid te absorberen. Het is niet nodig om deze te hoog te vullen, omdat konijnen hun uitwerpselen niet zoals bijvoorbeeld katten begraven. Plus, als je het konijnentoilet schoonmaakt, dump je elke keer de hele inhoud dus je hoeft niet te veel in het konijnentoilet te doen.

Gewenning konijnentoilet

Het is het makkelijkst om goede gewoontes te ontwikkelen bij konijnen door in het begin hun ruimte te beperken. Gebruik een doos om je konijn te beperken tot één ruimte, zelfs als je van plan bent hem/haar uiteindelijk vrij te laten in je huis. Zo kan het konijn in het begin wennen aan het gebied. Zodra jouw konijn het konijnentoilet consequent gebruikt, kan je het gebied geleidelijk aan uitbreiden. Als je konijn begint te “vergeten” het konijnentoilet te gebruiken, beperk dan de ruimte weer tot goede gewoontes.

Schoonmaken konijnentoilet

Het schoonmaken van het konijnentoilet is niet heel lastig. Het enige dat je moet doen is het oude hooi, stro en de behoefte van je konijn eruit halen en er nieuwe hooi en stro in doen. Mocht je het fijn vinden dan kan je nog een doekje door het konijnentoilet halen. Gemiddeld moet een konijnentoilet eens per dag schoon gemaakt worden. Mocht je konijn het konijnentoilet nog niet zoveel gebruiken dan kan je het konijnentoilet ook eens per twee dagen schoonmaken.

Hierbij een link naar de bestverkochte konijnentoiletten op bol.com.