Menu Sluiten

Konijnenhok kunststof

Konijnen hebben een hok nodig, bijvoorbeeld een kunststof konijnenhok. Konijnen zijn geen alledaagse huisdieren, maar het zijn leuke kleine dieren die een interessant gezelschap vormen. Met enige moeite kunnen konijnen zindelijk gemaakt worden, zodat je je gerustgesteld voelt als je ze vrij in huis laat rondhuppelen. Het is echter nooit verstandig om jouw konijn zonder toezicht vrij in huis te laten rondhuppelen. Konijnen zijn nu eenmaal knabbelaars en je wilt niet dat jouw konijn op onveilige dingen zoals het plastic van jouw kunststof konijnenhok kauwt.

Materiaal van de kunststof konijnenhokken

Kunststof konijnenhokken hebben talloze voordelen, ze zijn bijvoorbeeld zeer goed bestand tegen weersinvloeden, zodat ze buiten geplaatst kunnen worden zonder de vrees dat ze ook beschadigd worden. Kunststof is ook gemakkelijker schoon te maken met een besprenkeling van azijn (wat een zeer effectief natuurlijk en ontsmettend product is) en een veegje met een spons, zelfs de moeilijkste vuilresten, zoals kalkaanslag veroorzaakt door plas, worden weggewerkt.

Bekijk hier de bestverkochte kunststof konijnenhokken op Bol.com.

Konijnenhok kunststof

Grootte kunststof konijnenhok

De grootte van een kunststof konijnenhok is een belangrijke overweging. Over het algemeen wil je zo groot mogelijk gaan. De minimale ruimte waar een konijn in opgesloten moet worden is 6 vierkante meter, bijvoorbeeld 3 bij 2 meter, maar ze hebben dubbele ruimte nodig om te kunnen bewegen. In het ideale geval zou je een inrichting moeten maken waar ze alle ruimte in één keer kunnen gebruiken of waar ze vrij kunnen bewegen tussen leef- en bewegingsruimte. De minimale plastic kooi grootte voor twee konijnen is 12 vierkante meter. Denk eraan, als je reuzenkonijnen of meer dan twee konijnen huisvest, moet je de plastic kooi groot, met ren of dubbel maken. Als je aan de grootte denkt, is het ook een goed idee om na te denken over alles wat je in het kunststof konijnenhok wilt plaatsen. Bijvoorbeeld een konijnen wc.

Plaats kunststof konijnenhok

De plaats die jouw kunststof konijnenhok binnen in jouw huis zal innemen, gaat hand in hand met de grootte van de kooi. Het heeft geen zin om de perfecte kooi te bouwen en er vervolgens achter te komen dat hij niet door een deur past of een stopcontact blokkeert waar je bij moet kunnen. Misschien wil je rondkijken binnen in jouw huis naar mogelijkheden om iets ‘inbouwbaars’ te maken. Dit kan door gebruik te maken van een kast, ruimte onder de trap, of nis die kan worden aangepast als konijnenverblijf. Dit kan een goede manier zijn om een kunststof konijnenhok te creëren zonder al te veel mensenruimte in beslag te nemen.

Konijn Kauwgewoonte

De knaagimpulsen van je konijn zijn heel normaal maar dit is lastig met een kunststof konijnenhok. Ze geven hem iets te doen en zorgen ervoor dat zijn tanden slijten, een praktijk die nodig is om te voorkomen dat ze zo lang groeien dat ze niet meer goed op elkaar passen. Deze aandoening staat bekend als malocclusie. Het is pijnlijk voor jouw konijn en zal het moeilijk voor hem maken om te eten. Als uw konijn op plastic kauwt, maakt het niet alleen het voorwerp kapot, maar kan het hem ook lichamelijk schaden als hij de stukjes plastic die hij knabbelt inslikt. Zelfs als een stukje plastic klein genoeg is voor jouw konijn om door te slikken zonder te stikken, kan het te groot zijn om door zijn spijsverteringskanaal te gaan. Houdt hier rekening mee met het maken of kopen van een kunststof konijnenhok voor binnen of buiten. 

kunststof Konijnenhok

Vloerbedekking kunststof konijnenhok

Een kunststof konijnenhok heeft een vloer nodig. Door een vloer te kiezen die slijtvast en gemakkelijk schoon te maken is, wordt het schoonmaken een stuk gemakkelijker. Lino of veiligheidsvloerbedekking is een goede optie omdat het vrij goedkoop is, op elke maat kan worden gesneden en gemakkelijk te leggen is. Veiligheidsvloerbedekking is harder (goed voor gravers/kauwers) en heeft meer grip dan standaard lino. Het is het soort vloerbedekking dat vaak in wachtkamers van dierenartsen wordt gebruikt. Bevestig het binnen met dubbelzijdige tape of vloerlijm. De randen kunnen dan worden afgewerkt met een badkamer kit om een nette afwerking te geven, ze te beschermen tegen kauwen en te voorkomen dat er vloeistof onder loopt. Denk eraan dat konijnen pluisjes aan de onderkant van hun poten hebben, geen voetzolen, dus ze kunnen problemen hebben met gladde oppervlakken binnen in het kunststof konijnenhok. 

Schoonmaken kunststof konijnenhok

Het is heel belangrijk om na te denken over jouw schoonmaakroutine bij het kopen van jouw kunststof konijnenhok. Veel commerciële in de aanbieding kooien worden teleurgesteld door de moeilijkheid om ze grondig schoon te maken. Zorg ervoor dat het plastic konijnenhok dat in de aanbieding is een hok is waarbij de deuropeningen breed genoeg zijn om de kattenbak er gemakkelijk uit te halen. Let ook op dat er geen hoeken zijn die moeilijk te bereiken zijn. Denk ook aan de diepte van jouw kunststof konijnenhok en hoe lang jouw armen zijn.