Menu Sluiten

Konijn tam maken

Een konijn tam maken hoe doe je dat? Lees het in dit blog en gebruik het handige stappenplan.

Konijnen kunnen zeer agressieve wezens zijn, wat een schok kan zijn als je een schattig, knuffelig huisdier verwachtte. De meeste konijnen kunnen echter in de loop van de tijd met geduld en begrip worden getemd. Je hoeft je konijn alleen maar langzaam te laten leren kennen en het te leren je te associëren met goede dingen (knuffels en traktaties). Als je een erg kwaadaardig konijn hebt, moet je misschien eerst voorzorgsmaatregelen nemen. Het kan zijn dat je kleding of handschoenen moet dragen om jezelf te beschermen tegen bijten als je met het konijn omgaat. Als u bijvoorbeeld elke keer dat je in de buurt van het konijn komt het konijn je steeds probeert te buiten, dan is dat een goede indicatie dat je jezelf moet beschermen met bijvoorbeeld dikke kleding zodat je veilig je konijn tam kunt maken

Eerste stap konijn tam maken – tijd doorbrengen

Je konijn tam maken gebeurt met een stappenplan. De eerste stap is het comfortabel laten voelen van je konijn wanneer jij bij je konijn in de buurt bent. Begin met tijd door te brengen met hem in de buurt of in zijn kooi, als hij groot genoeg is. Open de deur, en ga bij de opening zitten als hij niet groot genoeg is om in te stappen. Laat het konijn komen en je besnuffelen. Als je hem de tijd laat nemen, krijgt hij de kans om je te leren kennen. Je kunt zelfs overwegen om te gaan liggen als het konijn erg verlegen is. Als je boven het konijn zweeft, zal het je waarschijnlijk zien als een roofdier. Pas wel op dat als je konijn niet tam is hij je misschien probeert te bijten wanneer hij je nog niet goed kent en je naast je konijn gaat liggen.

konijn tam maken

Tweede stap konijn tam maken – aanwijzingen

De tweede stap in het stappenplan om je konijn tam te maken is dat je goed moet kijken naar jouw konijn. Kijk uit voor visuele aanwijzingen. Soms moet je het voorbeeld van het konijn volgen. Konijnen zijn net als katten in die zin dat je het beste kan wachten tot het dier om aandacht vraagt. Een manier waarop een konijn om aandacht kan vragen is om tegen de zijkant van de kooi te leunen. Als je dit gedrag opmerkt, kun je proberen het hoofd van het konijn met je vingers door de tralies te strijken, terwijl je zachtjes en lief tegen het konijn praat. Wanneer je goed kijkt naar hoe jouw konijn zich gedraagt met jou in de buurt kan je erachter komen of je konijn progressie maakt en wanneer je konijn rustig is en jouw aandacht vraagt kan je doorgaan naar de volgende stap in het stappenplan om jouw konijn tam te maken.

Derde stap konijn tam maken – uit de kooi

De volgende stap met het tam maken van jouw konijn is het los laten van je konijn. Laat je konijn uit de kooi. Zorg er wel voor dat waar je jouw konijn neerzet geen gevaarlijke spullen liggen en dat de vloer niet glad is. Anders kan je konijn zich verwonden en dat is niet de bedoeling. Ga op de vloer zitten op het niveau van het konijn. Geef het een kans om nieuwsgierig naar je te worden. Als het konijn je nadert en snuffelt, geef het konijn dan een traktatie. Elke keer als het konijn naar je toe komt, geef je het een andere traktatie. Op die manier komt het konijn je associëren met lekker eten. Je kan ook groenten gebruiken die het konijn lekker vindt. Als je konijn zich meer comfortabel voelt als het bij je is wordt het konijn ook steeds tammer.

Vierde stap konijn tam maken – oppakken

Nu je konijn zich comfortabel voelt als het bij je is kan je een stapje verder gaan in het tam maken van jouw konijn. Probeer het maar eens op te pakken. Als je konijn eenmaal aan je gewend is, probeer je het op te rapen. Gebruik bij het oppakken een hand onder de borst tussen de poten. Gebruik de andere hand om zijn achterkant te ondersteunen. Probeer het niet op te tillen aan de achterkant van de nek (de schoft), de poten of de oren. Dit vindt je konijn niet fijn en kan ervoor zorgen dat je alle stappen van het stappenplan opnieuw moet doorlopen. Dit komt doordat jouw konijn waarschijnlijk bang is voor deze aanpak omdat het lijkt op het gevangen worden door een roofdier. Vergeet niet dat sommige konijnen het misschien nooit leuk vinden om opgepakt te worden, hoewel het natuurlijk af en toe nodig is. Na deze stap kan je steeds meer dingen doen met je konijn om jouw konijn tam te maken.

Lees ook het boek over Konijn verzorging