Menu Sluiten

Konijnen soorten

Er zijn veel verschillende soorten konijnen te vinden. Er zijn zoveel soorten verschillende konijnen dat ze nooit allemaal tegelijkertijd gehouden zouden kunnen worden! Natuurlijk hou je van jouw konijn, ongeacht het ras of de rassen van zijn of haar voorouders. Het ras van je konijn kennen is eigenlijk alleen echt belangrijk als je van plan bent om bijvoorbeeld aan een ras show deel te nemen, maar als er in de toekomst geen shows zijn, kan het nog steeds leuk zijn om jouw konijn beter te leren kennen door een goed gefundeerde gok te wagen op zijn of haar afstamming. Dit kan je doen door te kijken naar hoe je konijn zich gedraagt en hoe je konijn eruitziet. Er zijn bepaalde kenmerken die alleen bij bepaalde konijnen soorten voorkomen. Sommige konijnensoorten zijn beter als huisdier, terwijl andere niet als huisdier gehouden kunnen worden.

Hangoor of opstaande oren bij konijnensoorten

Een andere voor de hand liggende eigenschap om de soort te helpen bepalen is de oren van een konijn. Hier zijn de vragen eenvoudig: staan de oren omhoog of omlaag? Als de oren normaal gesproken langs de zijkant van het hoofd liggen, vergelijk dan jouw konijn met de Mini hangoor, de Nederlandse hangoor, de Engelse hangoor of de Franse hangoor. Wanneer de oren van jouw konijn niet langs het hoofd liggen dan is het geen hangoor, dit betekent dat jouw konijn elke konijnen soort kan zijn die geen hangoren heeft.

konijnen soorten

Dwerg, standaard of grote konijnen soort

Deze termen geven aan hoe groot jouw konijnen soort is. Ze bieden een ruwe richtlijn van konijnenmaten. De Amerikaanse konijnenbond erkent momenteel 49 konijnenrassen, en een grafiek op haar website toont rasfoto’s met het gewichtsbereik of het maximale gewicht voor elke konijnensoort. De Nederlandse Dwerg en Britannia Petite zijn met 1,5 kilo de kleinste. De gewone Nederlandse konijnen soort en de mini hangoor behoren tot de middelgrote konijen soorten en zijn ongeveer 2 √† 4 kilo. Tot de reuzenkonijnen soorten behoren de Vlaamse Reus en de Geruite Reus, die beide geen maximumgewicht hebben.

Pluizige, fluffy of gladde vacht konijnensoort

De vacht van je konijn is een ander groot kenmerk om te zien welke konijnensoort jouw konijn is. De meeste konijnenrassen hebben een korte, gladde vacht. Dit is waarschijnlijk wat de meeste mensen zich voorstellen als ze aan een konijn denken. Aai je konijn van staart tot hoofd om te bepalen of je konijn een flyback, rollback of staande vacht heeft. Flyback vacht zal vrijwel onmiddellijk terugkeren naar zijn normale positie nadat het naar achteren is geaaid. De Nederlandse, Himalaya, Engelse hangoor, Poolse en Nieuw-Zeelandse konijnensoorten zijn voorbeelden van flyback vacht rassen. Als de vacht langzamer terugkeert naar zijn normale positie, wordt het rollback vacht genoemd. Nederlandse hangoor, Vlaamse reuzen en Mini hangoor zijn enkele van de rollback vachtrassen. Een staande vacht is een vacht die niet vaak voorkomt. Een staande vacht is een vacht die wanneer de vacht naar achteren wordt gestreken, deze staan blijft totdat hij weer op zijn plaats wordt geborsteld. Aan de soort vacht is dus goed te zien welk konijnensoort jouw konijn is.

Als je eenmaal beslist welke belangrijke kenmerken overeenkomen met je konijn, ben je goed op weg om het konijnen soort te bepalen. Onderzoek jouw konijn en onderzoek de verschillende konijnen soorten die het meest op je konijn lijken.