Menu Sluiten

Konijnen zindelijk maken

Is het mogelijk om een konijn zindelijk te maken in huis? En hoe doe je dit? Van nature kiezen konijnen één of enkele plaatsen (meestal hoeken) om hun urine te deponeren en het grootste deel van hun poep. Urine-training houdt niet veel meer in dan het plaatsen van een kattenbak waar het konijn in moet gaan. Poeptraining vereist alleen dat je ze een plek geeft waarvan ze weten dat anderen er niet komen. Oudere konijnen zijn gemakkelijker te trainen dan jongere konijnen, vooral baby’s. De aandacht spanne en het leervermogen van een konijn nemen toe naarmate ze opgroeien. Als je een baby hebt, blijf er dan bij in de buurt! En als je beslist of je een ouder konijn wilt adopteren, of jouw oudere konijn wilt zindelijk maken, ga er dan voor!

Konijn zindelijk maken – Maakt castratie een verschil?

Castratie of sterilisatie is het belangrijkste onderdeel van de zindelijkheidstraining van een konijn. Wanneer konijnen de leeftijd van 4-6 maanden bereiken, worden hun hormonen actief en beginnen ze hun territorium af te bakenen. Door jouw konijn te steriliseren of te castreren, zal hij veel eerder zindelijk te maken zijn dan wanneer je dit niet met jouw konijn doet. 

Bekijk hier de bestverkochte konijnen toiletten op Bol.com

konijnen zindelijk maken

Wat voor soort kattenbakvulling moet ik gebruiken?

Welke kattenbakvulling gebruiken bij het zindelijk maken van jouw konijnen? Dit hangt af van wat er beschikbaar is in jouw omgeving en van jouw konijn. De meeste konijnen brengen veel tijd door in hun kattenbak. Konijnen zullen altijd wat van de kattenbakvulling knabbelen. Konijnenurine heeft een zeer sterke geur. Dierenartsen raden biologische/natuurlijke strooisels aan, gemaakt van luzerne, tarwegras, haver, citrusvruchten, papier, of geperst oven gedroogd zaagsel. Leg een handvol hooi in elke doos. Het is handig om verschillende lagen krantenpapier of strooisel onder het hooi te leggen, om de urine te absorberen. Zodat jouw konijn niet in de urine staat. De meeste kranten gebruiken tegenwoordig inkt op sojabasis, wat veilig is voor je konijn. Neem eerst contact op met je plaatselijke krant om zeker te zijn. Ververs het hooi regelmatig (dagelijks), aangezien jouw konijn het zal eten. Deze methode om jouw konijn zindelijk te maken helpt bij het aanmoedigen van goede nestgewoonten en stimuleert ook het hooigebruik. Aangezien konijnen vaak tegelijkertijd eten en het toilet in de kattenbak gebruiken.

Poep en urine

Je kan konijnen niet 100% zindelijk maken. Alle konijnen zullen poep rond hun kooi laten vallen om het als hun eigen kooi te markeren. Dit betekent niet dat ze niet zindelijk zijn. Het is heel belangrijk dat jouw konijn de kooi als hun eigendom herkent. Zodat ze, wanneer ze de kooi verlaten voor de grotere wereld van jouw huis, het gebied van de familie van hun eigen gebied zullen onderscheiden en markering vermijden. Om dit aan te moedigen maak het konijn de koning van hun kooi. Probeer hem niet te dwingen erin of uit te gaan – probeer hem te overhalen. Doe geen dingen aan hun kooi die ze niet leuk vinden, of dingen die ze niet leuk vinden terwijl ze in de kooi zitten. De truc om konijnen hun poep in de kooi te laten houden is om ze eigenaarschap over hun kooi te geven – respecteer de kooi als de hunne. Grijp niet in de kooi om ze eruit te halen; open het deurtje en laat ze eruit komen als en wanneer zij dat willen. Vang ze niet en zet ze niet terug in de kooi, anders wordt het hun gevangenis. Niet hun thuis en wordt het heel lastig om jouw konijn zindelijk te maken. 

zindelijk maken konijn

Hoe maak je jouw konijn zindelijk?

Begin met een konijnentoilet in de leefruimte, en een of meer dozen in de loopruimte van het konijn om ze zindelijk te maken. Als het konijn plast in een hoek van het verblijf waar geen doos is, verplaats de doos dan naar die hoek tot ze het goed doet. Maak je geen zorgen als je konijn zich opkrult in zijn bak-dit is natuurlijk. Als ze eenmaal de doos in de leefruimte gebruikt, open dan haar deurtje en laat haar toe in haar renruimte. Kijk hoe ze uit zichzelf naar binnen en buiten gaat. Als ze naar een hoek gaat waar geen kattenbak is, of haar staart optilt op de karakteristieke manier, roep dan “nee” met een enkele, scherpe geluidsexplosie. Drijf haar voorzichtig terug naar haar verblijf en haar kattenbak, of naar een van de boxen in haar kamer. Zodra ze de doos in haar kamer een paar keer gebruikt, zullen haar gewoonten zich vormen. Naarmate ze beter getraind raakt in haar eerste kamer, kun je haar ruimte vergroten en je konijn zindelijk maken.