Menu Sluiten

Konijn niest

Heb je ooit een konijn horen niezen? Het is een van de schattigste geluiden die een konijn maakt en wordt onvermijdelijk gevolgd door een schattige gezichtswassing met hun voorpootjes. Maar konijnen niezen niet alleen maar schattig. Konijnen niezen om een aantal redenen, waarvan sommige veel verontrustender zijn dan andere. Soms is de nies gewoon het gevolg van stof, rook, of allergieën die irritatie in de neus van uw konijn hebben veroorzaakt. Vaak niezen bij konijnen moet echter niet licht opgevat worden, omdat het ook een teken kan zijn van een ernstige infectie van de luchtwegen, die fataal kan worden als het niet vroegtijdig behandeld wordt.

Konijn niest – Geen zorgen!

Hoewel je je zeker geen zorgen hoeft te maken als jouw konijn af en toe niest, moet je wel opletten als jouw konijn vaak niest. Je kunt op zoek gaan naar de tekenen van een gevaarlijke infectie van de luchtwegen, zodat je jouw konijn kunt helpen zich snel beter te voelen. Je kunt ook op de omgeving van je konijn letten, omdat grote hoeveelheden stof of sterke geuren ook frequent niezen kunnen veroorzaken. Soms kan hooi kleine stofdeeltjes bevatten die de neus van een konijn irriteren en niezen veroorzaken.

konijn niest

Waarom niezen konijnen?

Konijnen niezen omdat hun neusholte geïrriteerd raakt. Dit kan gebeuren doordat een voorwerp van buitenaf, zoals een klein stofdeeltje, in de neus van het konijn terechtkomt. De neus kan ook geïrriteerd raken door een inwendige infectie of slijmophoping in de neusholte. Neusjes van konijnen zijn erg gevoelig. Zelfs kleine irritaties kunnen een konijn in een schattige niesbui doen belanden. Als er veel stof in de omgeving is, kan uw konijn vaak gaan niezen. Dit kan ook het hooistof zijn dat vaak op de bodem van zakken hooi ligt. Net als mensen, kunnen konijnen ook een grote verscheidenheid aan allergieën hebben. Het kan moeilijk zijn om erachter te komen waar een konijn allergisch voor is, maar als je de bron van de allergie vindt, kun je helpen je konijn te verlichten en het niezen te stoppen.

Meer redenen om te niezen

Rook kan ook irriterend zijn voor de neus van een konijn en hierdoor niest je konijn veel. Als iemand in jouw huishouden een fervent roker is, kan dit de oorzaak zijn van veelvuldig niezen bij huiskonijnen. De gevoelige neuzen van konijnen kunnen ook reageren op sterke geuren, zoals van een parfum of eau de cologne. De sterke geur van veel schoonmaakmiddelen kan ook irriterend zijn voor konijnenneuzen. Dennen- en cederhouten bodembedekking en strooisel geven fenolen af die de luchtwegen van konijnen kunnen irriteren. Deze soorten strooisel moeten vermeden worden, omdat ze ook leverproblemen kunnen veroorzaken als een konijn er lange tijd aan blootgesteld wordt. Hierdoor kan een konijn gaan niezen.

Wanneer moet men zich zorgen maken over niesende konijnen?

Een konijn dat af en toe niest is echt niets om je zorgen over te maken. Het is mogelijk dat er gewoon wat stof in de omgeving is geweest dat de kleine neus van het konijn heeft geïrriteerd. Toch wil je de niesbuien van je konijn niet volledig negeren. Soms is dit gedrag een symptoom van een veel groter gezondheidsprobleem.  Als het niezen van je konijn gepaard gaat met de volgende symptomen, is het een goed idee om hem mee te nemen naar een dierenarts voor een checkup. Je dierenarts kan helpen bepalen of je konijn een infectie aan de luchtwegen heeft die medisch behandeld moet worden.

Regelmatig niezen

Als je konijn de hele tijd lijkt te niezen, dan kan dat een teken zijn van een ernstiger probleem. Dit is vooral het geval als het niezen gepaard gaat met een soort neusuitvloeiing of niezen met snot. Regelmatig droog niezen kan een vroeg teken van een luchtweginfectie zijn, maar het kan ook een teken van allergie bij jouw konijn zijn. Het is een van die symptomen die je beter even kunt laten nakijken voor het geval dat. Ga dus met jouw konijn naar de dierenarts wanneer hij vaak niest.

konijn niezen

Niezen met snot

Het is eigenlijk heel gevaarlijk voor een konijn om een snotneus te hebben en hierbij een konijn te hebben die niest. Het zijn verplichte neusademhalers, waardoor het erg moeilijk is voor konijnen om door hun mond te ademen. Als snot de neusholte blokkeert, kan dit leiden tot ademhalingsproblemen bij konijnen. Snuffles, een veel voorkomende infectie van de luchtwegen, begint meestal met een waterige afscheiding als jouw konijn niest. Naarmate de ziekte vordert, zal het zich ontwikkelen tot een dikker slijm dat een groter gevaar voor de ademhaling van een konijn vormt.

Moeite met ademhalen

Tekenen dat je konijn moeite heeft met ademhalen zijn piepende ademhaling, hoesten, een poging tot mondademhaling, en een fluitend of snurkend geluid als ze ademen. Dit zijn aanwijzingen dat er iets de neusholte van jouw konijn belemmert. Als je konijn ook niest, dan is het mogelijk dat deze obstructie een overmatige hoeveelheid slijm is. Niezen kan ook het gevolg zijn van infecties aan de bovenste luchtwegen of infecties aan de lagere luchtwegen zoals de niesziekte. Het is belangrijk om een konijn zo snel mogelijk medisch te laten behandelen als het een infectie van de luchtwegen heeft of een niesziekte heeft, omdat onbehandelde konijnen maar weinig kans op herstel hebben met het niezen.