Menu Sluiten

Konijnen diarree

Konijnen kunnen regelmatig last hebben van diarree. Als je konijn voor het eerst zacht uitziende poep heeft, heb je waarschijnlijk een aantal vragen, zoals waarom is de poep van mijn konijn zacht? Of mijn konijn heeft diarree, wat moet ik doen? Zoals veel kleine dieren, hebben konijnen een pietluttig spijsverteringsstelsel. Om een aantal redenen kunnen konijnen een loopse poep krijgen als ze van streek zijn. Het kan ook zijn dat er cecotroop aan de billen van je konijn vastgekoekt zit. 

Wat is konijnen diarree?

Hoe is diarree bij konijnen anders dan de andere soorten afval die konijnen produceren? Konijnen poepen zowel droge uitwerpselen als cecotrofen. Cecotropen zijn geen uitwerpselen, maar door konijnen gemaakte doses voedingsstoffen, dus wees niet verbaasd als je konijn ze eet. Door hun voedsel twee keer te verteren kunnen konijnen voedingsstoffen binnenkrijgen die de eerste keer niet verteerd werden. Konijnen geven deze stukjes gedeeltelijk verteerd voedsel in groepjes door en eten ze op. Het lijkt misschien vies, maar konijnen zijn er dol op en het is goed voor ze. In tegenstelling tot normale konijnenpoep, worden cecotrofen geproduceerd in de blindedarm, gelegen tussen de dunne en dikke darm. Ze bevatten veel vitamine B, die konijnen niet zelf kunnen aanmaken. Soms kan wat op konijnendiarree lijkt, eigenlijk los gevormde cecotrofen zijn. 

diarree konijn

Hoe ziet het eruit?

Als de ontlasting van je konijn normaal is, maar er zit een stinkende, slijmerige poep aan de billen of staart, dan zijn de cecotrofen waarschijnlijk te zacht. Helaas kan dit het moeilijk maken om ze op te eten, of uw konijn kan de textuur gewoon onaantrekkelijk vinden. De oorzaken van losse cecotrofen zijn echter anders dan die van echte diarree. Een konijn met diarree produceert extreem waterige, niet gevormde uitwerpselen. In tegenstelling tot normale ontlasting, die hard en rond is met zichtbare stukjes hooi, zal uw konijn met diarree zachte en losse ontlasting hebben. Dit komt vaker voor bij babykonijntjes dan bij volwassen konijnen. 

Waarom heeft mijn konijn diarree?

Wat veroorzaakt konijnen diarree en zachte cecotrofen? We hebben hieronder een paar van de meest voorkomende oorzaken opgesomd. Konijnendiarree kan door een van de volgende oorzaken veroorzaakt worden: een bacteriële of virale infectie, onjuist gebruik of overmatig gebruik van bepaalde antibiotica, directe of indirecte opname van gifstoffen, parasitaire infectie, vaak coccidia, spoelwormen of lintwormen, chronische ziekte, zachte cecotropen. 

Wat te doen

Wat te doen hangt af van de ernst van de diarree van jouw konijn. Of ze nog eten en hoe lang de aandoening al aanwezig is, zijn belangrijke factoren om te overwegen. Een konijn met een gezonde eetlust en normale ontlastingskorrels maar frequente zachte cecotrofen moet zijn dieet laten onderzoeken. Hoewel zachte cecotropes geen medische noodsituatie zijn, moet je jouw dierenarts op de hoogte houden, zodat hij je kan helpen uw konijn gezond te houden. Het is ook belangrijk om het achterlijf van jouw konijn schoon te houden totdat hij weer normale cecotropes kan eten. Dit kan een paar dagen tot een paar weken duren. Als verandering van dieet niet helpt, is een bezoek aan de dierenarts op zijn plaats. Jouw konijn kan een aandoening hebben die zijn cecotroopproductie vertraagt of stress veroorzaakt. Beide kunnen het normale spijsverteringsproces verstoren.

Bekijk ook bij konijnen diarree meer informatie over Sensipharm Gastro Entero Comfort voor Konijn ,Voedingssupplement voor Maag en Darmen bij Diarree en Overgeven

konijnen diarree

Diarree, maar konijn eet nog wel

Als jouw konijn diarree heeft maar nog wel eet, behandel hem dan als een ziek huisdier. Hoewel eten een goed teken is, als jouw konijn diarree heeft, kan dit snel leiden tot uitdroging als het niet behandeld wordt. Een thuisbehandeling voor diarree bij konijnen is het veranderen van hun dieet. Verminder de hoeveelheid koolhydraten, verhoog de hoeveelheid vezels en verminder de hoeveelheid suiker- en zetmeelrijke elementen in hun dieet. De symptomen zouden na een dag of zo moeten verdwijnen, maar houd het achterwerk van je konijn tot die tijd schoon. Je kunt ook overwegen met jouw dierenarts te praten over medicijnen tegen diarree bij konijnen

Diarree en konijn eet niet 

Konijn met diarree, die ook nog eens niet meer eet is een hele gevaarlijke situatie. Zoals hierboven vermeld, kan diarree snel leiden tot uitdroging. Dit, in combinatie met het niet opnemen van voedingsstoffen, is een nijpende situatie. Als dit gebeurt, neem dan onmiddellijk contact op met jouw dierenarts. Jouw dierenarts zal jouw konijn waarschijnlijk infuusvloeistoffen en vitaminen toedienen voordat hij bloed- en ontlastingmonsters neemt om de oorzaak van de diarree vast te stellen.

Baby konijn met diarree

Een baby konijn met diarree kan snel levensbedreigend ziek worden. Het duurt maar een paar uur voordat een baby konijn met diarree gevaarlijk uitgedroogd is. Baby konijntjes die in dierenwinkels gekocht zijn, zijn bijzonder gevoelig voor diarree veroorzakende bacteriën in hun spijsverteringskanaal. Dit komt omdat ze te vroeg bij hun moeder zijn weggehaald, waardoor ze de essentiële antilichamen in de moedermelk niet meer hebben.

Voedingssupplement bij konijnen diarree

>> Meer informatie over Sensipharm Gastro Entero Comfort voor Konijn – Voedingssupplement voor Maag en Darmen bij Diarree en Overgeven