Menu Sluiten

Konijnen hooi

Het dieet van een konijn is belangrijk en hooi is 1 van de dingen die je konijn graag eet. Een ideaal dieet zou moeten bestaan uit voornamelijk konijnenhooi, groenten, wat voedzame lekkernijen en pellets als bijvoeding. Het hoofdbestanddeel van het dieet van elk konijn zou vers gras of hooi (gedroogd gras) moeten zijn. Zijn hoge vezelgehalte is het belangrijkste voor het behoud van een goede gebits- en darmgezondheid. Zonder vezels kan het spijsverteringsstelsel het voedsel niet door de darm bewegen en de tanden van uw konijn, die voortdurend groeien, zullen niet slijten en zouden pijnlijk lang kunnen groeien.

Spijsvertering konijnenhooi

Net als andere kleine dieren is hooi een essentieel onderdeel van het dieet van een konijn. In feite is het zo belangrijk, dat 80% van wat je broodje eet, vers, kwaliteitskonijnenhooi moet zijn. Konijnen hebben zeer complexe spijsverteringsstelsels, en om de spijsvertering in beweging te houden, belangrijke darmflora in evenwicht te brengen en verstoppingen in het maag-darmkanaal te voorkomen, hebben ze hooi nodig. De hele tijd. Hierdoor is het goed om een hooiruif in het hok van je konijn te plaatsen. Een hooiruif is een rekje waar je hooi voor je konijn in kunt doen. De hooiruif zorgt ervoor dat het hooi schoon blijft en dat het hooi niet als toilet wordt gebruikt doordat het hooi in de hooiruif een beetje boven de bodem blijft hangen.

konijnen hooi

Konijnentanden en hooi

Een konijn heeft eigenlijk 28 tanden, maar we krijgen meestal alleen maar een blik op de twee snijtanden voor ons, vooral als ze hooi eten. De tanden van een konijn groeien voortdurend door hun leven. En aangezien deze dieren plantenliefhebbers zijn, is het geen wonder dat ze een mondvol tanden hebben. In het wild houden konijnen ervan om te grazen voor hun voedsel, en we zouden dit gedrag ook in huis moeten aanmoedigen. Ze hebben die tanden nodig om te kauwen op stokken, schors, stengels, wortels en ander ruwvoer. Konijnenhooi helpt om de natuurlijke drang om te kauwen te bevredigen, maar moedigt ook hun liefde voor grazen aan. Wanneer een konijn veel hooi eet worden de tandjes een beetje bijgehouden en worden ze niet te snel te lang. Dus hooi is ook goed voor de tanden van je konijn.

Soorten konijnenhooi

Er zijn veel verschillende soorten hooi beschikbaar die je kunt bestellen of in de winkel kunt kopen. Populaire soorten zijn weidegras, timothee en boomgaardgras. Elk van deze hooien vormt een geschikte basis voor het dieet van je konijn, maar je hoeft niet slechts één soort te kiezen. Het mengen van verschillende hooien geeft je konijn een grotere verscheidenheid aan smaken en egaliseert de verschillen in voedingswaarde. Bekijk hier de pagina waar je hooi voor jouw konijn kunt bestellen. Mocht je niet zeker weten welke soort hooi jouw konijn nodig hebt dan kan je altijd naar de dierenwinkel gaan om daar advies te vragen en hooi te kopen.