Menu Sluiten

Konijnen verzorgen

Konijnen moet je goed verzorgen. Ze moeten gevoerd worden, ze moeten water hebben, de vacht moet onderhouden worden, enzovoort. Konijnen moeten worden gehouden in gecastreerde paren of compatibele groepen, en nooit alleen – een mannelijke en vrouwelijke partner werkt het beste. Konijnen lijden aan stress en eenzaamheid als ze alleen worden gehouden en ze hechten evenveel waarde aan gezelschap als aan voedsel. We raden niet aan om konijnen en cavia’s samen te houden, omdat ze andere behoeften hebben. Huisdierkonijnen moeten elke dag een deel van de tijd van hun baasje krijgen, omdat ze genieten van de aandacht die ze krijgen tijdens het verzorgen. Konijnen die binnen gehouden worden hebben een andere verzorging nodig dan konijnen die buiten gehouden worden. Kortom, er zijn veel dingen waar rekening mee gehouden moet worden tijdens het verzorgen van een konijn. Hieronder vind je tips over hoe je goed voor een konijn kunt zorgen.

Voedings- en dieetvoorschriften konijnen verzorgen

Voeding hoort bij het verzorgen van Konijnen. Konijnen moeten dagelijks worden gevoed in overeenstemming met de individuele behoeften op basis van leeftijd en algemene fysieke conditie. Het dieet moet bestaan uit gewone biks korrels, onbeperkt haver, gras en verse groenten. Vers water moet worden bijgevuld als dat nodig is en kan worden aangeboden in zowel hangende waterflessen als in een zware bak die in het hok wordt geplaatst. Voedsel- en waterkommen moeten elke dag worden vervangen door schone en gezuiverde kommen. Het dieet van een baby konijntje kan je het beste hetzelfde houden als in het nestje waar het in zat. Dit hoort allemaal bij het verzorgen van een konijn want het konijn kan dit zelf niet doen.

Konijnen verzorgen – Oefeningen

Spelen is ook een groot onderdeel van het verzorgen van een konijn. Er moet alles aan gedaan worden om de konijnen elke dag te laten spelen. Konijnen zouden buiten de kooi moeten kunnen spelen in een afgebakend of aangewezen gebied binnen de grenzen van een geconstrueerd hok (x-pen). Je moet je konijn laten socialiseren met bijvoorbeeld andere dieren of mensen binnen het gezin. Dit is goed voor de ontwikkeling van het konijn. Naast buiten de kooi spelen heeft een konijn speelgoed nodig dat hem of haar uitdaagt. Leg eens een wc-rol met wat gaten in de kooi en kijk hoe er mee gespeeld wordt. Spelen en je konijn uitdagen is een goede manier om tijdens het verzorgen een band te krijgen met je konijn.

konijnen verzorgen

Het kiezen van je konijn

Er zijn vele soorten konijnen beschikbaar die sterk verschillen in grootte, hoe je deze moet verzorgen en temperament. Dwergkeizerskonijnen zijn erg populair vanwege hun aantrekkelijke uiterlijk en volgzaam karakter. Langharige konijnen hebben meer dagelijkse verzorging en onderhoud nodig dan kortharige konijnen. Wanneer je nieuwe babykonijntjes koopt, geef ze dan hetzelfde voedsel als ze gewend zijn, naast veel vers hooi en water. Dit kan je navragen bij het nestje. Baby konijntjes hebben nog niet zoveel weerstand opgebouwd dat ze makkelijk naar ander voedsel overstappen, dit kan je beetje voor beetje doen. Verder kan je kiezen tussen een konijn voor binnen, of voor buiten. Houdt er rekening mee dat een buiten konijn iets beter verzorgd moet worden en dat de temperatuur in de winter en in de zomer onaangenaam kan zijn voor je konijn zodat hij alsnog naar binnen verplaatst moet worden.

Konijnen verzorgen – Huisvesting

De huisvesting van konijnen is een ander belangrijk onderdeel van het verzorgen. Konijnen moeten worden voorzien van een grote, ruime kooi, zodat ze comfortabel op hun achterpoten kunnen staan. Dit hok kan zowel buiten als binnen staan. Let wel op, in de zomer of in de winter kunnen buiten temperaturen zijn die niet aangenaam zijn voor je konijn en dan is het verstandig om je konijn binnen te houden. Een hok voor buiten moet stevig zijn, waterbestendig en ongeveer 25 cm van de vloer af staan. Plaats het hok op een beschutte plaats, zodat de konijnen beschermd zijn tegen alle weersomstandigheden. Een hokovertrek, deken of stuk oud tapijt biedt vaak extra bescherming op koude nachten. Een huiskonijn moet worden geplaatst in een koele ruimte en uit direct zonlicht en tocht.

Hierbij een link naar de belangrijkste accessoires voor het optimaal verzorgen van je konijn.