Menu Sluiten

Konijnen zwanger

Is jouw konijn zwanger? Konijnen zijn vruchtbare fokkers. Als je zowel mannetjes als vrouwtjes hebt en ze zijn niet gecastreerd, kunnen ze zich al voortplanten op een leeftijd van 4 tot 6 maanden! Nesten van konijnen kunnen in grootte variëren van 2 tot 12 babykonijntjes, kits genoemd. De kleinere rassen hebben meestal kleinere nesten en de grotere rassen hebben vaak meer jongen per nest. Konijnen kunnen direct na het werpen (bevallen) weer zwanger worden. Dus je kunt met meer konijnen eindigen dan je vantevoren had bedacht!

Zwangerschap konijn

Vrouwelijke konijnen, voedsters genaamd, bereiken de geslachtsrijpheid rond de leeftijd van 6 maanden. Sommige konijnen ontwikkelen zich sneller en kunnen al zwanger worden vanaf 4 maanden oud. Grotere en reuzenrassen worden later geslachtsrijp, tot ze ongeveer 12 maanden oud zijn. De teef laat de reu weten dat ze wil paren door haar rug te laten zakken en af te vlakken (lordose), haar bekken op te trekken en de reu haar vulva te tonen. Het kan zijn dat ze zich hyperiger gaat gedragen en zich gaat spannen als ze wordt aangeraakt, ter voorbereiding op het berijden. De vulva zelf wordt vaak groter en kan een paarse kleur krijgen. Het konijn is klaar voor bevruchting en zwangerschap.  

konijnen zwanger

Zwangerschap cyclus konijn 

Temperatuur en daglichtcyclus beïnvloeden vaak de voortplanting, en konijnen hebben meer kans om in de lente zwanger te worden. Dit is echter niet altijd het geval bij binnenkonijnen waar wij de temperatuur en het licht controleren. De gemiddelde draagtijd, de tijd dat de konijnen drachtig zijn, is meestal 30-32 dagen. Konijnen kunnen foetussen laten groeien indien nodig en dit gebeurt meestal na 11-21 dagen na de bevruchting. De start van de zwangerschap van het konijn. 

Veranderingen voor de geboorte en voor de bevalling

Je zult merken dat je vrouwtjeskonijn een paar dagen of zelfs op de dag dat ze gaat bevallen een nest bouwt. Het nest is meestal gemaakt van hooi, stro en vacht. De voedster trekt vacht van haar buik, flanken, en keelhuid om in het nest te gebruiken. Je kunt merken dat de vacht tot 5 dagen voor de bevalling loslaat of makkelijker uittrekt. Zorg voor een rustige plek en het liefst een overdekte doos waar jouw voedster haar nest in kan maken. Dan kan de zwangerschap van het konijn optimaal worden afgerond tijdens de bevalling. 

Bevalling konijn

De meeste zwangere konijnen bevallen in de vroege ochtenduren. De eigenlijke geboorte duurt in totaal ongeveer 30 minuten. De voedster reinigt de jongen, eet de placenta op, en scheidt de navelstreng in de meeste gevallen zelf. Ze kan tot 5 dagen na de bevalling nageboortemateriaal blijven opnemen. Vrouwelijke konijnen zogen eenmaal daags, meestal ’s nachts, en de zoogperiode duurt in totaal ongeveer 5 minuten. Voedsters hebben 4 borstklieren, maar kunnen meer tepels hebben om al hun jongen te voeden. De jongen kunnen tot 20% van hun lichaamsgewicht drinken bij elke voeding!

zwanger konijn

De baby konijntjes

Na de zwangerschap en de bevalling van je konijn heb je eindelijk de baby konijntjes in huis. De jongen graven zich na het voeden diep in het nest in en in het begin zie je ze misschien niet veel. De jongen beginnen te eten van het nest als ze ongeveer 1 week oud zijn en zullen het grootste deel opgegeten hebben als ze 2 weken oud zijn. Met 2,5 tot 3 weken gaan de jongen meer op verkenning en beginnen ze meer hooi te eten. Met 4 weken zijn ze op zichzelf aangewezen! Zorg ervoor dat de jongen vanaf de leeftijd van 3 weken toegang hebben tot water en dat de voedster altijd over water kan beschikken. Misschien moet je een waterfles lager in de leefruimte plaatsen zodat de jongen erbij kunnen.

Wat als ik de baby konijnentjes niet zie zogen?

Denk eraan, baby konijntjes eten meestal maar één keer per 24 uur gedurende 3 tot 5 minuten en dit gebeurt meestal ’s nachts tussen 8 uur ’s avonds en 6 uur ’s morgens. Dit is niet de tijd dat de meeste mensen op zijn om hun konijntjes te observeren. Voedsters zijn misschien niet de beste moeders bij hun eerste nest, dus als je kunt, controleer dan dagelijks het gewicht van de jongen (nogmaals, dit kan moeilijk zijn als ze in het nest begraven zijn en er maar één keer per dag uitkomen om te proberen te eten). Overweeg een camera in de buurt van het nest te plaatsen en gebruik die om de activiteit en het zogen in de gaten te houden, zodat je de nieuwe familie de privacy en rust kunt geven die ze nodig hebben. Zoals je ziet komt er een hoop kijken bij zwangere konijnen. 

Melkvervangers

Er bestaan recepten voor konijnenmelkvervangers en de meeste gebruiken een basis van een katten- of hondenmelkvervanger en voegen extra ingrediënten toe om meer op konijnenmelk te lijken. Zorg ervoor dat je overlegt met de dierenarts over de noodzaak van bijvoeding, geschikte recepten en instructies voor sonde- of spuitvoeding. In het wild gevonden babykonijntjes worden zelden “achtergelaten”. De moeder is gewoon aan het foerageren en houdt haar nestplaats verborgen door er niet de hele dag boven te blijven hangen. Laat baby konijntjes in het wild met rust. Konijnen kunnen erg overstuur raken als hun jong aan een ander dier ruikt en kunnen de baby aanvallen en doden. Bekijk ook de pagina met benodigdheden voor konijnen. Zo zijn er een aantal benodigdheden die je nodig hebt voor de zwangerschap en voor het verwelkomen van de baby konijnen.